Предсједник Хрватске

Милановић у Вашингтону: "Зна се ко треба разговарати с Русима, све остало је декор"

  • Извор: Индекс
  • 11.07.2024. 22:33

Украјини не треба давати обећања која "нисмо у стању испунити", рекао је хрватски предсједник Зоран Милановић хрватским новинарима на самиту НАТО савеза у Вашингтону, на којем су савезници у нацрту заједничке изјаве потврдили подршку Кијеву према чланству у блоку.

"Украјини пријети опасност да се економски потпуно исцрпи и демографски уништи. Морамо бити искрени према њима (Украјини) и не давати обећања која нисмо у стању испунити. Говори се да је пут Украјине према НАТО-у иреверзибилан, то треба схватити јако озбиљно јер то обвезује", поручио је Милановић.

Истакао је да "живимо у опасно вријеме у којем ваља пазити на сваки потез и сваку ријеч".

"Важно је да се задржи дијалог с Москвом, ту не мислим само на Путина, и зна се ко треба разговарати с Русима, то су Американци. То се догодило прије десетак дана након онога инцидента на плажи и након тога су се неке ствари промијениле. То држим важним и потребним, битан је однос Москве и Вашингтона, све остало је декор", казао је Милановић.

Прошли мјесец су од крхотина пројектила који су испалили Украјинци смртно страдале четири особе, међу којима и двоје дјеце. То се догодило на плажи у граду Севастопољу, при чему је повријеђена још 151 особа, преноси Индекс.

"Важно је да се НАТО, као најстарији и најуспјешнији одбрамбени савез који је икад постојао, одржи заједно јер ми бољег друштва немамо. Али, истовремено свијет се поларизује, неки људи овдје то теже разумију", додао је Милановић.

На питање о томе постоји ли забринутост међу европским лидерима због могуће промјене у Бијелој кући и повратка Доналда Трампа, Милановић је рекао: "Како коме, некима би било драго, некима не би."

Предсједник је казао да је вечера у Бијелој кући била прилика за неформално дружење и разговор с Бајденом те да је током тродневног самита имао више билатералних разговора с челницима НАТО чланица.

Трећег дана НАТО самита у Вашингтону одржан је састанак Сјеверноатлантског савјета за шефове држава и влада с ЕУ и индопацифичким партнерима, као и састанак НАТО-Украјина, стоји у саопштењу Канцеларије предсједника Хрватске.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: