Хрватска

Медицинска сестра признала да је издавала лажне ковид потврде

  • Извор: Телеграф
  • 19.03.2024. 16:14

Медицинска сестра (34) признала је на Жупанијском суду у Загребу да је издала на стотине лажних ковид потврда, а у међувремену је добила отказ.

Жена је радила у Дому здравља Загреб-Запад током пандемије коронавируса 2021. године и признала је да је током тог периода издавала потврде људима који нису вакцинисани, али ни тестирани.

Она се нагодила са УСКОК-ом да ће бити оптужена на две године и шест месеци затвора, од чега ће годину дана одслужити у затовру.

Преосталих годину и по ће бити претворено у условну казну.

Такође, изречена јој је и новчана казна у износу од 15.000 евра, а онда је донијета одлука да ће јој бити одузето 22.600 евра колико је зарадила издајући лажне потврде.

Осуђена је и за примање мита, а у њеној групи је било још 11 особа које су били посредници.

Према пресуди, медицинска сестра је уписивала људе у информациони систем који нису вакцинисани да заправо јесу. Они су заведени у Министарству здравља ЦЕЗИХ и добијали су ЕУ дигиталне ковид потврде.

Остали чланови њене групе проналазили су антиваксере, и како се наводи у пресуди, за најмање 100 еура осигуравали упис вакцинисања. Након тога су зарађени новац дијелили.

Укупно је више од 200 људи на овај начин набавило лажне ковид потврде, а медицинска сестра и њени људи зарадили су нешто више од 24 хиљада евра и око 12 хиљада куна. Главни посредник за себе зарадио још 4.100 евра и 24.400 куна.

Људи који су куповали лажне ковид потврде такође су почели да признају кривицу и да се нагађају са УСКОК-ом. Због овог прекршаја добили су условну казну и новчане казне у износу од хиљаду до двије хиљаде куна.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм