Мали Лошињ

Масоно тровање на Јадрану: Особље хотела ширило заразу

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 16.08.2024. 17:03

До сада је пријављена и потврђена зараза салмонелом код 70 људи из Хрватске и шестеро из Словеније и Аустрије, који су почетком августа боравили у лошињском хотелу Веспера, сазнају медији из Наставног завода за јавно здравство, а из хотела истичу да већ данима нема нових случајева.

Из Наставног завода за јавно здравство Приморско-горанске жупаније наводе да бактерија салмонела није пронађена ни у једном узорку хране те да је за 17 радника хотела, који су у међувремену удаљени с посла, утврђено да су клицоноше.

Из Државног инспектората су, одговарајући на упит о пријављеним случајевима тровања у хотелу Веспера у Малом Лошињу, навели да је санитарна инспекција обавила неколико инспекцијских надзора, који се настављају, што зависи о новопридошлим налазима узетих узорака.

Сви узорци хране, воде за пиће и брисева површина, запримљени су уредни.

Међутим, утврђено је клицоноштво код дијела особља хотела, који су су удаљени су с радних мјеста до обескличења.

По налогу санитарне инспекције проведене су мјере дезинфекције свих простора, опреме и уређаја, извијестили су из Државног инспектората додавши да резултат анализе базенске воде не може бити узрок тровања.

Из Хотела Веспера у петак су такође одговорили на упит Хине нагласивши да се још увијек проводи инспекцијски надзор.

"Тренутно чекамо резултате додатних узорака, сви остали резултати су за сада негативни те, према нашим сазнањима, већ данима нема нових случајева", истичу.

И они кажу да су узорци хране на тестирањима били негативни на салмонелу, али и да је потврђено да међу запосленима има клицоноша.

"Проводимо све прописане мјере заштите како бисмо осигурали сигурност наших гостију и запосленика, укључујући појачану дезинфекцију и строге хигијенске стандарде. Хотел наставља радити према плану, уз високу попуњеност. Наставни завод за јавно здравство у сарадњи с Државним инспекторатом прати све мјере у хотелу, а ми поступамо у складу с њиховим упутама", навели су из хотела Веспера.

Додају да је хотел Веспера апсолутно сигуран те у њему сада борави готово 900 гостију.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: