"Vikiliks" otkrio povjerljivi dokument

Makedonija još 2008. pristala na novo ime?

  • 03.09.2018. 21:12

Dosad tajni, dokument s "Vikiliksa" iz 2008. godine otkriva da je Makedonija pristala da promijeni ime države u Republika Sjeverna Makedonija, pišu grčki mediji.

 

Dokument pod nazivom "Ono što je potrebno da Makedonci riješe spor oko imena" datiran je na 29. jul 2008. godine i sačuvao ga je tadašnji američki ambasador u Skoplju Žilijen Milovanović.

Prema tom spisu, Makedonija je bila voljna da prihvati ime Republika Sjeverna Makedonija još 2008. godine, pod uslovom da to uključuje priznavanje "makedonskog" jezika i nacionalnosti. 

“Ambasada SAD u Skoplju ocjenjuje da je makedonska vlada spremna da zarad otvaranja puta u NATO i članstvo u EU pristane na ime Republika Sjeverna Makedonija u svim međunarodnim organizacijama”, navodi se u dokumentu američke ambasade u Makedoniji.

Dodaje se da bi nacionalnost i jezik trebalo da zadrže pridev "makedonski", ali da s tim treba taktički postupati – možda u vidu nekog aneksa ili internog dokumenta UN koji neće biti predmet odobravanja grčke strane. 

Crvena linija je, zaključuje se u spisu, da je Makedoniji potrebna garancija da će njihov jezik, nacionalnost i ostalo nastaviti da se nazivaju "makedonski" a ne "sjeverno-makedonski". 

Dokument američke ambasade pokazuje da se pregovarački ciljevi Makedonije u protekloj deceniji nisu mnogo promijenili i da su u određenoj mjeri postignuti u dogovoru sa Grčkom u junu ove godine, navode grčki mediji.

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм