Hristijan Mickoski

Makedonija je dobila kapitulantski dogovor

  • 27.06.2018. 08:57

Lider najuticajnije makedonske opozicione stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski izjavio je da je ovo težak period za Makedoniju jer nije dobila datum za pregovore sa EU, a generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg najavio je da neće biti poziva za članstvo sve dok ustav ne bude promijenjen.

"Makedonija je dobila kapitulantski sporazum, ali nije dobila datum za pregovore sa EU", naglasio je Mickoski za televiziju "Kanal pet".

Mickoski je rekao da najmanje što sada očekuje jeste da ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov podnese ostavku.

"Svi želimo Makedonija da bude dio NATO-a i EU, ali nažalost ovi ljudi ne samo što nemaju kapaciteta da riješe realne probleme građana, već su podbacili i u diplomatiji", rekao je Mickoski.

Savjet EU je poslije duge rasprave postigao jedinstvo u vezi s napretkom Makedonije i Albanije na putu evrointegracija, a u zaključcima Savjeta navodi se da će Skoplje i Tirana moći da otvore pristupne pregovore u junu 2019. godine ukoliko ispune određene uslove.

Savjet ministra EU saglasio se da pozitivno odgovori na napredak koji je Makedonija postigla na putu evrointegracija, a u zaključcima Savjet kaže da je "utvrdio put za otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem u junu 2019. godine".

Ispred Sobranja u Skoplju sinoć je održan protest zbog promjene naziva Makedonija.

Sinoćni protest, koji je po brojnosti učesnika bio mnogo manji od prethodnih, protekao je bez incidenata.

Ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kozijas potpisali su 17. juna sporazum o rješavanju makedonsko-grčkog spora o imenu i strateškom partnerstvu između dvije zemlje. Prema tom dogovoru, bivša jugoslovenska republika će postati Republika Sjeverna Makedonija.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov odbio je da potpiše Zakon o ratifikaciji konačnog sporazuma za prevazilaženje spora o imenu između Makedonije i Grčke.

Тагови: