Danas dvije sjednice

Jake policijske snage na ulicama Podgorice

  • Извор: Агенције
  • 04.02.2022. 12:28

U Podgorici će danas biti održane dvije vanredne sjednice Skupštine Crne Gore.

Na njima će poslanici odvojeno odlučivati najprije o skraćenju mandata parlamentu, što je predložila vlada, a potom i o nepovjerenju aktuelnoj izvršnoj vlasti, što je pokrenula opozicija i koalicija Crno na bijelo Dritana Abazovića.

Skupština Crne Gore konstituisana je 23. septembra 2020. godine, nakon što tri izborne liste dotašnje opozicije formirale parlamentarnu većinu i prvi poslije 30 godina preuzeli vlast od Demokratske partije socijalista čiji je lider aktuelni predsjednik države Milo Đukanović.

Vlada smatra da je složena politička situacija u Crnoj Gori kulminirala najavom potpredsjednika vlade zaduženog za koordinaciju bezbjednosnih službi Abazovića o formiranju manjinske vlade u kojoj ne bi bili Demokratski front i DPS.

Prijedlog da se glasa o nepovjerenju vladi potpisao je 31 poslanik opozicije i koalicije Crno na bijelo, nakon što je premijer Zdravko Krivokapić odbio da potpiše interpelacije izglasane ministrima spoljnih poslova, poljoprivrede i prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Potpisnici ove inicijative smatraju da su politička kriza, neadekvatna saradnja zakonodavne i izvršne vlasti, neusaglašavanje zakonske regulative sa zakonskom regulativom EU, kao i neaktivnost pojedinih ministara doveli do usporavanja evropskih integracija, prenijela je, između ostalog, agencija Mina.

Na ulicama policija i vatrogasci

Uoči današnjeg početka skupštinskog zasedanja, u centru Podgorice, kod sjedišta izvršne vlasti i zgrade parlamenta prisutni su policijski službenici, kao i vatrogasci, pišu podgoričke "Vijesti".

Iako su nadležni u Crnoj Gori proteklih dana izjavljivali da nema informacija o mogućim nemirima u vrijeme održavanja Skupštine, na čijem dnevnom redu je i izglasavanje nepovjerenja aktuelnoj vladi Zdravka Krivokapića, podgorička Pobjeda tvrdi da je takve informacije imao šef ANB Dejan Vukšić, ali ih nije podijelio sa kolegama iz javne policije.

Tamošnji mediji javljaju da je povećan broj policajaca u centru Podgorice.

Ispred parlamenta je organizovan protest penzionera Kombinata aluminijuma Podgorica. Okupljeni su pozvali poslanike da danas i u ponedjeljak donesu odluke u interesu građana, a ne svojih fotelja.

Тагови:
  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм