Hrvatska u panici: Pojavio se britanski soj, zaraženo trogodišnje dijete

  • 10.02.2021. 11:24

U Hrvatskoj su danas potvrđena tri prva slučaja s britanskom mutacijom koronavirusa, među kojima je i trogodišnje dijete.

Doktor Darko Pušćenik upozorva sve da treba da se pripreme na treći talas koronavirusa, i dodaje da je pojava britanskog soja virusa očekivana, jer, kako kaže, virusi ne znaju za granice.

"To znači da očekujemo treći talas, prvi je bio prošlog proljeća, drugi smo imali ove zime i treći sad. Britanski soj je zarazniji, što je velika opasnost da će se širiti. To je sad trka sa vremenom, treba što prije vakcinisati ljude, da spriječimo virus da se širi. Treći talas nam ne gine", rekako je Pušćenik.

U Klinici za infektivne bolesti od 20. januara ukupno je sekvenciran 61 uzorak, a mutacije su nađene u uzorcima tri osobe - muškarca (50) i (34), kao i kod i troipogodišnjeg djeteta iz Zagreba.

O svemu su obavješteni epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), koji će prikupiti dodatne epidemiološke podatke od oboljelih i njihovih kontakata koji se nalaze u izolaciji.

Тагови:
  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:50 Мућке (12+) (Р)

    'Мућке (12+) (Р)

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 11:55 Вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:10 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)

  • 13:00 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.