Златни рат

Хрватска изгубила дио своје најпознатије плаже: За све је ''крив'' циклон Борис

  • Извор: Агенције
  • 12.10.2024. 08:15

Позната хрватска плажа Златни рат у близини луксузног љетовалишта Бол на острву Брачу често је мијењала свој облик током јадранских јесенских бура. Овог пута, међутим, како пише портал Морски.хр, догодило се нешто другачије.

Циклона Борис посљедњих дана изазива невоље с обилним падавинама у многим крајевима, но на Болу на Брачу донијела је нешто сасвим друго. Наиме, Бољани и њихови гости уочили су та је најпознатија хрватска плажа - Златни рат, савим промијенила изглед.

То и не би било нимало забрињавајуће, јер плажа сваке године неколико пута промијени облик, да се овога пута није догодило да велик дио врха плаже дословно недостаје, преноси Далмација данас.

Велике поплаве у светом граду - вода носи све пред собом

Велике поплаве у светом граду - вода носи све пред собом

"Тога сам се и бојала. Овакво што још нисам доживјела. Климатске промјене су велике и сада и овдје нажалост имамо ново нормално", истиче једна Бољанка.

Други кажу да разлога за бригу нема јер ће се плажа "вратити" када задува вјетар супротног смјера. Иначе, за разлику од уобичајених ситуација, задњих дана није уопште било олујног вјетра. Најјачи удари износили су до 80 km/h. Доминирало је југо иако је било и вјетра западних смјерова током петка

Морске струје, вјетар и валови

Плажа Златни рат у Болу на острву Брачу позната је по својој способности промјене облика, што је резултат природних сила. Облик овог плажног "рога" мијења се због комбинације морских струја, вјетрова и таласа. Те силе непрестано помичу ситне облутке који прекривају плажу, због чега врх плаже мијења смјер. Понекад је закривљен према лијево, понекад према десно, а након олуја или јаких вјетрова може доћи до значајнијих промјена у облику.

Приштина присваја земљу општине Грачаница

Приштина присваја земљу општине Грачаница

Промјене су најизраженије на самом врху плаже, који се, у зависности од временских услова, стално обликује и прилагођава.

Овај феномен чини Златни рат јединственом атракцијом и симболом непрестане снаге природе. Осим тога, плажа пружа идеалне услове за спортове на води, попут виндсурфинга и китесурфинга, јер управо ти вјетрови и струје стварају повољне услове за такве активност.


(Фото: Википедија)

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Ћирилица

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.

  • 16:00 Револуције 1917 (Р)

    Револуције 1917 (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Одметница (12+) (Р)

    Одметница (12+) (Р)

  • 17:50 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.