Crna Gora  

Državni službenici mogu da nose hidžab

  • 26.02.2019. 18:19

Ministarstvo javne uprave Crne Gore saopštilo je da se nošenjem hidžaba i brojanica "ne narušava Etički kodeks državnih službenika i namještenika i da to ne predstavlja neprikladno odijevanje, niti može dovesti u sumnju nepristranost i neutralnost u vršenju poslova državnog službenika".

U saopštenju Ministarstva, povodom različitih interpretacija i tumačenja u javnosti odredaba Etičkog kodeksa koje se odnose na izražavanje vjerskih obilježja državnih službenika i namještenika u državnim organima, ističe se da je Etički kodeks urađen u skladu sa najboljom praksom zemalja EU i država regiona, a standardi odijevanja na radu u državnim organima Crne Gore usklađeni sa najboljim evropskim praksama. 

Međutim, u saopštenju se podsjeća da, "na osnovu Etičkog kodeksa, državni službenik mora biti prikladno i uredno odjeven i načinom odijevanja ne smije izražavati političku, vjersku ili drugu ličnu pripadnost koja bi mogla da dovede u sumnju njegovu nepristrasnost i neutralnost u vršenju poslova". 

"To u svakom konkretnom slučaju cijeni starješina državnog organa, u skladu sa standardima odijevanja koje svojim aktom propisuje", navodi se u saopštenju. 

Iz Ministarstva konstatuju da "u skladu sa tim, nošenje hidžaba, brojanice i slično samo po sebi ne predstavlja neprikladno odijevanje u smislu Etičkog kodeksa, niti može dovesti u sumnju nepristranost i neutralnost u vršenju poslova državnog službenika".  
 

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.