Hrvatska

Dramatično upozorenje meteorologa: Svi sastojci za moćnu oluju su tu

  • Извор: Индекс
  • 24.07.2023. 21:00

Još se nije sanirala šteta od prošlonedjeljnog nevremena, a već je najavljeno novo.

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske izdao je narandžasto upozorenje da su lokalno mogući pljuskovi i grmljavina u popodnevnim i večernjim satima u zagrebačkoj regiji. Žuto upozorenje zbog istih vremenskih neprilika objavljeno je i za karlovačku, gospićku i riječku regiju.

Gost centralnog Dnevnika HTV-a bila je Dunja Mazoco Drvar, direktorica Uprave za klimatske aktivnosti u Ministarstvu privrede i održivog razvoja.

"Sutra možemo očekivati još jedan vrlo olujan dan. Već danas će biti mjestimice nevremena. Jedno se sa zapada približava zagrebačkom području, tj. zapadnom dijelu Hrvatske. To je, međutim, nešto puno slabije i puno manje nego što je bilo ono što smo doživjeli prošle sedmice, ali sutra će biti dan u kojem sigurno valja pratiti prognozu i upozorenja te biti neprestano na oprezu s obzirom na to da će se gotovo cijeli dan pojavljivati nevremena u različitim dijelovima Hrvatske, a ponegdje će biti i izraženija", rekla je i dodala:

"Biće i jakog vjetra i lokalne tuče i svih drugih elemenata koji mogu doći s takvim nevremenom.


Sastanak opozicije bez Jelene Trivić

Sastanak opozicije bez Jelene Trivić

Tvrdi kako će već ujutro na udaru biti Primorje, sjeverni Jadran i dio srednjeg Jadrana, a zatim će se nepovoljno vrijeme širiti po ostatku Hrvatske.

"Vidimo da su ekstremi postali sve češći i u vremenskoj i u prostornoj skali. Živimo u sve toplijoj klimi koja ima sve više elemenata koji donose ovako ekstremne vremenske uslove, i vrućine i oluje. Imamo i veću temperaturu, koja je toplota i energija za ovakve sisteme, a i sve više vlage u ovako toplom vazduhu, a ona je gorivo za ovakve sustave", kaže.

Posljednjih osam godina bile su najtoplije otkad je mjerenja. Takve pojave, smatra Mazoco Drvar, trebale bi se nastaviti, što ne znači da će svaka iduća godina biti toplija od prethodne jer postoje godišnje varijacije.

"Međutim, trend je takav da će se globalno zagrijavanje još nekoliko decenija nastaviti. Sve zavisi od toga koliko brzo počnemo provoditi određene mjere i koliko brzo one počnu pokazivati rezultate. Ono što sigurno znamo je da će, čak i kad prestanemo emitovati stakleničke gasove, temperatura će nastaviti rasti", kaže.

"Situacija je ozbiljno shvaćena, ali i dalje nije dovoljno jasno šta i ko tačno treba preduzeti. Nacionalna nivo misli da će lokalna nešto preduzeti, a lokalna se pak oslanja na nacionalnu. Mnogi misle da ćemo klimatske promjene usporiti ili riješiti mi koji se bavimo klimom što nije tačno. Svi se moramo tome posvetiti. Kao što kaže recentna evropska strategija za prilagođavanje klimatskim promjenama- brže, sistematskije i jače nego li smo do sada radili", zaključila je Mazoco Drvar.

"Svi sastojci za moćnu oluju su tu"

Meteorolog Nikola Vikić-Topić u Dnevniku Nove TV upozorava da se radi o opasnom vremenu.

"Da, za utorak su na snazi meteoalarm upozorenja Državnog hidrometeorološkog zavoda za cijelu Hrvatsku. Za većinu zemlje ta se upozorenja odnose na izražene pljuskove i grmljavinska nevremena. Uz jače izražene pljuskove, biće jakog i olujnog vjetra, a gotovo sigurno će, barem lokalno, biti i tuče", kazao je Vikić-Topić.


U restoranu pronađeno tijelo žene

U restoranu pronađeno tijelo žene

"Za velik dio Hrvatske riječ je o narandžastim upozorenjima, što znači da će vrijeme u utorak biti opasno, ali tu bih naglasio da postoji relativno velika vjerovatnoća da se u utorak tokom dana ta upozorenja promijene u crvena, ali o tome, naravno, odlučuje Državni hidrometeorološki zavod", dodaje.

Ipak, koliko će oluja biti snažna, zavisi od toga da li će se ti sastojci naći na istom mjestu u isto vrijeme, prenosi "Index.hr".

"Mi vidimo da će svi sastojci za nevrijeme u utorak biti tu, ali hoće li biti nevremena i koliko jakog - zavisi od toga u kojoj će se mjeri ti sastojci naći na istom mjestu u isto vrijeme", navodi on i zaključuje:

"A za to koristimo takozvano vrlo kratkoročno prognoziranje, dakle prognoziranje do 6 sati unaprijed, pri čemu uz visoko rezolucijske modele koji računaju mogući razvoj vremena mi posmatramo radare, satelite i mjerenja na meteorološkim stanicama koji nam otkrivaju kakvo je trenutno stvarno stanje atmosfere i zatim procjenjujemo gibanje olujnih sistema, a prema potrebi onda se izdaju i upozorenja višeg stupnja", istakao je Vikić-Topić.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином