Хрватска

Драго умро без права на сахрану, није једини који ће бити покопан у гроб без ознаке

  • Извор: 24сата.хр
  • 06.03.2024. 19:48

"Драго је био добричина какву тешко да сте у животу упознали. Душа од човјека. Имао је такву судбину какву је имао, али је био великог срца. Нисам га дуго видио јер се разболио. Баш сам се непосредно прије него што сам чуо да је умро распитивао о њему. Био је болестан, имао је тежак живот. Продавао је часопис 'Уличне свјетиљке' како би успео нешто да заради. Имао је неку пензију, али то је била биједа, а он је живио у неимаштини и сиромаштву", рекао је за 24sata.hr Миле Мрваљ, бивши бескућник и директор удружења Фајтер, која помаже бескућницима, и који је лично познавао Драгу Огњачевића, који је недјељу дана био у хладњачи у мртвачници јер га није имао ко сахранити.

Како је имао пензију и није примао социјалну помоћ, нема право на бесплатну сахрану. Због свега се огласио фра Иван Доминик Иличић, који је објавио ову тужну вијест.

"Драги пријатељи, преминуо је прије недјељу дана драги сиромах Драго Огњачевић. Нема никога свога, родитељи су му некоћ преминули, а никад се није женио."

"Будући да је имао малу пензију и није примао социјалну помоћ, нема право на бесплатну сахрану. Иначе, држава то ријеши за бескућнике који примају социјалну помоћ. У овом случају је систем на неки начин заказао јер је и Драги потребан. Он је већ недјељу дана у хладњачи у мртвачници док се покушавало средити бесплатну сахрану преко државе, али се није успјело", објавио је фра Иван Доминик, те позвао на акцију прикупљања средстава како би се Драги организирала сахрана.

"Тужно је што је и то једна стварност у којој живимо. Господину Драги смо помогли и с неколико месечних станарина за његов смјештај. Желели смо да има достојну сахрану. Већ су се неки људи одазвали, тако да вјерујемо да ће његов случај већ данас бити ријешен, али овде је још пуно корисника са сличним тужним судбинама којима је потребна помоћ", рекао је јуче фра Иван Доминик.

Мрвељ сматра да у Хрватској случајева какав је овај има превише и да се не ради довољно на њиховом рјешавању.

"То је срамота за државу. Иако они говоре да су ријешили проблем сахране бескућника, то вам изгледа тако да вам се тај бескућник кремира у Загребу и стави у НН гробницу попут неке стрвине. Иако знамо идентитет човјека, сахрањују га без икога, без свештеника. Ништа. Само га баце у ту гробницу и збогом. Као да никад није постојао и као да се никад није радило о човјеку. То је срамота", рекао је Мрваљ и додао да само у Загребу постоји 20.000 људи који су у ситуацији као Драго.

"То су људи који нису на рубу сиромаштва, него дубоко у њему. Они имају нека мизерна примања која се крећу од 150 до 200 евра и немају право на социјалне накнаде, а тиме ни на бесплатну сахрану. Имали смо ситуацију човјека из Гарешнице који је преминуо у Загребу, а брат га је хтио сахранити у родном мјесту, али му није могао платити превоз ни сахрану, па су га покопали у Загребу у НН гробницу. Зар није то срамота? Зар се није могло то лепше и хуманије ријешити? Ту кривим и Цркву која може за овакве људе да организује неки фонд, ако ништа барем да дођу на сахрану да човека достојанствено испрате за крај", говори Мрваљ.

Он додаје да је посљедњих година застрашујућа ситуација с бескућницима у Хрватској.

Јован се вратио на село да брине о старој мајци: Умрла ми је на рукама, њене ријечи никада нећу заборавити

Јован се вратио на село да брине о старој мајци: Умрла ми је на рукама, њене ријечи никада нећу заборавити

"У нашој земљи постоји 300.000 људи који су у сиромаштву. Екстремно сиромаштво је све веће, све је већи јаз између богатих и сиромашних. Све је више старијих људи који немају никога, који не могу ријешити своје стање, све је више дементних људи, а држава све спорије рјешава такве проблеме. Имали смо случај с једном баком која има готово 90 година, која треба да преда папире за одређену накнаду у Пензијски завод. Па она ни не зна шта је то?! Из служби наводе да има сина који јој је старатељ. Ја сам им рекао да има старатеља, али он се не стара о њој. Остављена је сама. А онда траже да се започне процедура око старатељства која траје годинама. Ко има времена за такве ствари, у оваквим случајевима се мора реаговати сад и одмах. Људи, ситуација је заиста тешка и алармантна, нисмо ни свјесни колико", завапио је Мрваљ.

24 сата.хр је о свему овоме питао и Хрватски завод за социјални рад, из којег су рекли како покојни Драго није био корисник права на гарантовану минималну накнаду нити корисник смјештаја на основу решења овог Завода, као и да је остваривао право на пензију.

Зеленски нападнут у Одеси? Огласили се Руси

Зеленски нападнут у Одеси? Огласили се Руси

"Право на накнаду за погребне трошкове признаје се физичкој или правној особи која је подмирила трошкове сахране или извршила услугу погреба особе: 1. која није имала законског или уговорног обвезника издржавања, и 2. која је у тренутку смрти била корисник: а) права на гарантовану минималну накнаду или члан домаћинства које је корисник права на гарантовану минималну накнаду или б) права на услугу смештаја или организованог становања на основу рјешења Хрватског завода за социјални рад. Ако у тренутку смрти особе нису били испуњени горе наведени услови, према Одлуци о социјалној помоћи, коју је донијела Градска скупштина Града Загреба, подмирење погребних трошкова иде на терет буџета Града Загреба, а осигурава се за особе које су преминуле на подручју Града Загреба или изван подручја Града Загреба, и које су у тренутку смрти имале пријављено пребивалиште на подручју Града Загреба", саопштили су из Завода.

Алкарас: Губимо страхопоштовање према Ђоковићу

Алкарас: Губимо страхопоштовање према Ђоковићу




Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина