Токсиколошки налаз

ДОРХ: Баножић у крви није имао алкохола и дроге

  • Извор: Агенције
  • 14.11.2023. 16:31

Код осумњиченог 44-годишњег возача личног возила, у тренутку саобраћајне несреће, није утврђена присутност алкохола или присутности дрога, психотропних супстанци и лијекова који утичу на психофизичке способности осумњиченог.

Ово је саопштено из ДОРХ-а поводом саобраћајне несреће коју је изазвао бивши министар одбране Хрватске Марио Баножић, односно токсиколошког налаза, пише Индекс. Подјсећамо, у несрећи је једна особа страдала.

Жупанијско државно тужилаштво у Вуковару је, у сврху утврђивања чињеница важних за кривични поступак, 11. новембра 2023. издало налог за обдукцију смртно страдалог 40-годишњег возача комби возила те налог Центру за форензична испитивања, истраживања и вјештачења „Иван Вучетић“ за токсиколошко вјештачење крви и урина 44-годишњег возача личног возила, који су налози 12. новембра 2023. потврђени у писаном облику.

„Ово државно тужилаштво је 13. новембар 2023., током послијеподневних сати, запримило резултате токсиколошког вјештачења (алкохол, дрога, психотропне твари и лијекови). Увидом у издане налоге и документацију с тачним датумима и временима изузимања потребних узорака у Општој жупанијској болници у Винковцима, код осумњиченог 44-годишњег возача личног возила, у тренутку саобраћајне несреће, није утврђена присутност алкохола или присутности дрога, психотропних супстанци и лијекова који утичу на психофизичке способности осумњиченика“, саопштено је из ДОРХ-а.

Додатно, ово државно тужилаштво је обавијештено од Полицијске управе вуковарско-сријемске, Станице саобраћајне полиције Винковци, да су на тражење вјештака који је присуствовао увиђају поновно изашли на мјесто догађаја ради додатних мјерења.

„Ово државно тужилаштво провело је тест размјерности везано за објаву ове информације с обзиром на одредбу чланка 60. Закона о државном тужилаштву, те је жупанијски државни тужилац у Жупанијском државном тужилаштву у Вуковару, у складу са ставком 3. цитираног чланка ('Државни одвјетник може, када то налаже интерес јавности, о току увиђаја извијестити јавност. У таквом случају јавност ће се обавијестити само о радњама које су подузете или се подузимају, без навођења имена учесника у поступку и садржаја тих радњи') процијенио да је могуће објавити саопштење овог садржаја, уважавајући све законске одредбе о предкривичном и кривичном поступку с нагласком на заштити пробитака кривичног поступка“, наводи се у саопштењеу.

Државно тужилаштво ће наставити с провођењем законом прописаних хитних доказних радњи ради доношења државнотужилачке одлуке у овом предмету.

„Уједно, а поводом информација објављених у медијима везано за радње проведене у болници и од других особа, наложиће надлежној полицијској управи провођење истраге ради провјере њихове тачности“, пише у саопштењу.


Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Контекст

    Контекст' доноси преглед и анализу најважнијих догађаја и процеса у региону и свијету, разговоре и тумачења политичара, стручњака за међународне односе, политиколога, дипломата.

  • 21:00 Серија: Одметница (12+)

    Серија: Одметница (12+)

  • 21:45 Гаравице, документарни филм (Р) (12+)

    'Документарни филм 'Гаравице' редитеља Драгана Радовића, у продукцији Фондације 'Заборављени коријени'доноси причу о једном од највећих стратишта српског народа током Другог свјетског рата.

  • 23:15 Добро дошли у Акапулко (16+)

    'Добро дошли у Акапулко' је америчка акциона комедија из 2019. године у режији Ивана Гиљерма.

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм