Огласило се тужилаштво

Дјевојчица поријеклом из Црне Горе планирала терористички напад у Аустрији

  • Извор: Танјуг
  • 10.09.2024. 18:08

Аустријско тужилаштво подигло је оптужницу против 14-годишњакиње поријеклом из Црне Горе, која је ухапшена у мају под сумњом да је планирала терористички напад.

Како су саопштили тужиоци, након што су обавили детаљан увид у њене онлајн активности, она је наводно са још двије особе планирала нападе у име ИСИЛ-а, при чему је једна од њих ухапшена у Њемачкој, пише аустријски Клајне Цајтунг, преноси портал РТЦГ.

Хапшење 17. маја доспјело је на насловнице и изван Њемачке: наводно је 14-годишња дјевојчица поријеклом из Црне Горе планирала напад ножем у центру Граца, на Јакоминиплацу. Дојава о терористичкој пријетњи стигла је од пријатељске европске обавјештајне службе која је истраживала исламистичку ћелију у Њемачкој и тако постала свјесна интернетских активности дјевојке.

Дјевојчицу тужиоци терете да је чланица Исламске државе.

Идентификован нападач из Зовог Дола: Познато ко је младић који је пуцао на полицију

Идентификован нападач из Зовог Дола: Познато ко је младић који је пуцао на полицију

Канцеларија јавног тужиоца и Окружни кривични суд у Грацу потврђују да сада постоји правно обавезујућа оптужба против ње. Оптужена се терети да је припадница терористичке групе и криминалне организације. Ово се односи на Исламску државу (ИС), која је класификована и као терористичка организација и као криминална организација. Из њених онлајн активности се чини да су она и још двије особе планирали да напусте земљу како би се борили за ИС. Један од њих је ухапшен у Њемачкој.

Дјевојчица је, како се наводи, добила и нож и припадајућу црну одјећу ИС-а како би извршила терористички напад на „невјернике” на Јакоминиплацу у Грацу.

Одузети су не само наведени предмети, већ и историја ћаскања у којој је слала слике сумњивих оруђа злочина и могућих мета напада, укључујући Јакоминиплац, истомишљеницима у иностранству. Управо те активности и везе довеле су до дојаве истражитељима Канцеларије за државну безбједност и борбу против екстремизма (ЛСЕ).

На разним носачима података током претреса куће пронађен је и пропагандни материјал ИС-а. Према наводима тужилаштва, она се на снимку на арапском заклиње у лојалност ИС-у. Узнемирујући је и разговор у којем би она требало да разговара о разним опцијама напада и могућим терористичким циљевима са „Отоманским“.

Важно је напоменути да је период злочина ограничен на неколико дана у мају јер је оптужена толико млада: 9. маја је напунила 14 година. Ухапшена је 17. маја. 

Тужилаштво је терети да се држала својих терористичких планова и у данима након рођендана, када је већ била кривично одговорна.

Стручњак претпоставља да је била потпуно здрава.

Датум суђења још није одређен. 14-годишњакиња није признала кривицу и одбила је да да изјаву полицији. Након што је ухапшена и одведена у затвор Јакомини, одређен јој је истражни затвор због опасности од извршења кривичног дјела и опасности од прикривања. Сљедеће рочиште за притвор заказано је за 18. септембра - за разлику од пунољетних, малољетници се и даље морају редовно провјеравати да ли постоје разлози за притвор, упркос постојању правно обавезујуће оптужбе.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Лото, Лутрија РС

    ''Лото, Лутрија РС

  • 20:10 Досије

    ''Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Авионџије (12+)

    '''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)