Proslava Dana državnosti

Diplomatski skandal: U hrvatskom kozulatu u Frankfurtu pustili nacističku himnu

  • Извор: Индекс
  • 17.06.2022. 16:12

Proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske, koju je u Frankfurtu u srijedu 1. juna organizovao tamošnji hrvatski konzulat na čelu s generalnim konzulom Vedranom Konjevodom, obilježio je popriličan skandal.

Naime, na proslavi je izvedena njemačka himna iz vremena nacizma umjesto službene njemačke himne koja se izvodi nakon Drugog svjetskog rata, pišw Index.hr.

"Na otvaranju proslave otpjevane su hrvatska himna i himna SR Njemačke. Problem je što je umjesto važeće njemačke himne otpjevana verzija koja je nakon 1945. godine zabranjena, odnosno izmijenjena. Umjesto 'Einigkeit und Recht und Freiheit' (Jedinstvo i pravo i sloboda, op.a.) otpjevana je verzija iz doba nacionalsocijalizma 'Deutschland Deutschland über Alles' (Njemačka Njemačka iznad svega, op.a.). Veće blamaže nije moglo biti", rekao je svjedok događaja za Index.hr.

Kako je dalje rekao, jedna njemačka političarka koja je bila na proslavi odmah je ustala i javno se ogradila.

"Generalni konzul Konjevod, koji uopšte nema pojma o Njemačkoj, a kamoli o himni, izgledao je priglupo i nije mu ništa bilo jasno. Tragedija je tim veća što je kao gost tu bio i Uve Beker, povjerenik savezne pokrajine Hesen za antisemitizam, koji je ujedno i državni sekretar u vladi Hesena", ispričao je čitalac Indexa koji je htio ostati anoniman.

Njemačka političarka koju spominje ovaj sagovornik je poslanik CDU-a u gradskom vijeću Frankfurta, Anita Akmadža, koja je inače hrvatskog porijekla.

Akmadža je potvrdila da se dogodio ovaj incident.

"Da, nije pjevana službena njemačka himna, već prva strofa. Odmah sam stala ispred okupljenih gostiju i ogradila se od otpjevane verzije. Zbog toga su se i pjevači i generalni konzul nekoliko puta izvinili pred okupljenim gostima", odgovorila je Akmadža.

Iz konzulata Hrvatske u Frankfurtu se nisi oglašavli u vezi sa ovim incidentom, kao ni Ambasada Republike Hrvatske u Saveznoj Republici Njemačkoj.


  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм