Neizvjesnost velika

Crna Gora pred izbore: Đukanović ili Milatović?

  • Извор: АТВ
  • 28.03.2023. 19:21

Milo ili Jakov pita se region, odgovor će dati Crnogorci već u nedjelju u drugom krugu predsjedničkih izbora. Tridesetsedmogodišnji Jakov Milatović iz pokreta Evropa Sad pokušaće da sruši decenijskog vladara Crne Gore lidera DPS-a Mila Đukanovića. Građani vjeruju u bolje dane, a neki kažu da je vrijeme za promjene.

"Vjerujem da se svijest građana promijenila da se stvaraju neke nove vrijednosti", kažu građani.

"Nadam se da će biti bolje za Crnu Goru, najvažnije da uđemo u EU".

"Želio bih da cvjeta Crna Gora, da ne zavisi ni od koga", dodaju građani.

Neizvjesnost velika, kažu poznavaoci crnogorske politike. Rezultati iz prvog kruga kažu da su Crnogorci pokazali nezadovoljstvo, ali i to da im je dosta dugogodišnjih političara, ATV-u ovo priča nekadašnja poslanica Snežana Jonica.

"Ovi rezultati govore da je značajan broj birača u Crnoj Gori nezadovoljan, nezadovoljstvo koje su pokazali izraženo je kroz izborni rezultat Jakova Milatovića kao čovjeka koji se pojavio kao nov na političkoj sceni Crne Gore", rekla je Snežana Jonica, bivši poslanik i pravnik.

Podršku Jakovu Milatoviću pružili su pobjednici paralamentarnih izbora iz 2020. godine, Demokratski Front, Demokrate Alekse Bečića, Ura Dritana Abazovića, ali i brojne manje stranke. Računica iz prvog kruga jasno govori da Milatović ima nedostižnu prednost, ipak političko iskustvo i dugogodišnja vladavina Mila Đukanoviča nikako se ne smiju zaboraviti, kaže za ATV poznati crnogorski analitičar Stefan Đukić.

"Pretpostavlja se da Milatović ulazi kao favorit. U suštini svi ti glasobi bi trebali da se preliju Milatoviću i da on bude favorit iako će sigurno biti mobilizacije DPS-ovih birača i svega. Trenutno se čini da je Milatović u boljoj poziciji", rekao je Stefan Đukić, esejista-analitičar.

Ko će završiti na kojoj poziciji moglo bi se znati u nedjelju već oko 21h. Ipak sa izborom predsjednika u Crnoj Gori se neće završiti politička turblencija.

Osim što će 2. aprila na birališta Crnogorci će ponovo glasati početkom juna tada će se održati vanredni parlamentarni izbori, a razlog toga je što je još uvijek aktuelni predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, raspustio crnogorsku Skupštinu.

U nedjelju pravo da izaberu predsjednika ima nešto više od pola miliona Crnogoraca. U prošlom krugu su građani birali između sedam kandidata. Đukanović je tada osvojio 35%, a Milatović 29% glasova izašlih birača.


Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.