Zbog arbitraže

Cerar: Slovenija će tužiti Hrvatsku Sudu EU

  • 29.06.2018. 08:35

Slovenski tehnički premijer Miro Cerar u četvrtak je u Briselu ponovio stav svoje vlade da Hrvatska neprihvaćanjem presude arbitraže o graničnom prijeporu krši "međunarodno i evropsko pravo", te iznio očekivanje da će se to dokazati u procesu koji će Slovenija za sedmicu ili dvije pokrenuti pred sudom EU-a u Luksemburgu.

"Tužbu protiv Hrvatske podnijećemo kroz sedmicu-dvije, nakon rasprave pred parlamentarnim odborom za vanjsku politiku", kazao je novinarima Cerar koji učestvuje na sastanku Evropskog vijeća, dodavši da je arbitražna presuda donesena prije godinu dana važeća i da je treba primijeniti.

"Arbitražna presuda o granici važeća je prema međunarodnom pravu i treba ju provesti. Ako na sudu EU-a uspijemo dokazati da nepoštivanjem presude Hrvatska uz to krši i pravo Evropske unije, o čemu sam inače uvjeren, onda to znači da Hrvatska ne krši samo međunarodno nego i europsko pravo", kazao je Cerar dodavši da je uvjeren u nepristranost suda EU-a u tom slučaju.

No, Cerar je protumačio kako bez obzira na konačan ishod buduće presude suda EU-a Hrvatska neprimjenjivanjem arbitražnog rješenja krši međunarodno pravo, te da bi arbitražu trebala prihvatiti i primijeniti ju, prenosi Hina.

"Tužbu protiv Hrvatske uložićemo zbog kršenja evropskog pravnog poretka i to je smisao te tužbe, no bez obzira na njen ishod arbitražna presuda ostaje na snazi", kazao je slovenski premijer.

Dodao je da je u nedjelju, na neformalnom summitu EU-a posvećenog migracijama, o arbitraži govorio s predsjednikom Evropske komisije Jeanom-Claudeom Junckerom, te kritizirao Komisijin neutralan stav u slovensko-hrvatskom arbitražnom sporu, ustvrdivši da je i samom Junckeru zbog toga bilo neugodno.

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм