Advokat

Bratić: Hrvatska tajna služba "izbušila" Haški sud

  • Извор: СРНА
  • 14.05.2022. 09:45

Hrvatska tajna služba godinama je uspijevala da utiče na haške presude, ali i da kasnije "premreži" Sud za ratne zločine u Srbiji i utiče na nepodizanje predmeta ili oslobađajuće presude u slučajevima kada su njihovi državljani bili pod istragom, rekao je beogradski advokad Dušan Bratić.

Svoje tvrdnje za Glas Srpske Bratić je potkrijepio spisima iz baze dokaza Haškog tribunala u kojim se, kako je istakao, nalazi i dokument hrvatske Sigurnostno-informativne službe /SIS/ iz 1998. godine, označen "vrlo tajno", a koji predstavlja izvještaj tadašnjem predsjedniku Franji Tuđmanu.

Bratić je naveo da se u tom dokumentu do tančina opisuje kako je ta služba namiještala lažna svjedočenja u Hagu, ucjenjivala svjedoke tužilašta, ali i vrbovala nove saradnjnike među osobljem tog suda.

- U dokumentu se navodi kako je ova služba pribavljala tajne podatke o postupcima koje je vodilo haško tužilaštvo kako bi se blagovremeno obazbijedila zaštita osumnjičenih od hapšenja i uklanjanje dokaza i svjedoka na terenu - istakao je Bratić.

Na pitanje da li je zbog svega toga oslobođen i Ilija Јurišić, optuženi u predmetu "Tuzlanska kolona", Bratić je rekao da sve okolnosti nagovještavaju da je Јurišić oslobođen jer je tadašnja politička i državna vlast u Srbiji to željela.

On je upitao kada se negdje desilo da se sudija poslije oslobađajuće presude rukuje sa optuženim, navodeći da je takvo ponašanje više nego znakovito.

Odgovarajući na pitanje koliko pojedine tajne službe, ali i sami političari utiču i na rad pravosuđa BiH, Bratić je rekao da BiH nije slobodna ni suverena država i dodao da sam pravni poredak na kojem je sazdana zemlja to dokazuje.

Podizanje optužnice za "Dobrovoljačku" u datim okolnostima smatra velikim uspjehom i satisfakcijom za žrtve.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.