У парламент улази девет политичких партија

СНСД повећао број мандата у Скупштини града Приједора

  • 08.10.2024. 16:40

Мандате у Скупштини града Приједора на локалним изборима освојило је девет политичких партија, а од укупно 31 мандата, 11 одборника је из СНСД-а, што је за три више од изборног резултата 2020. године.

Према прелиминарним резултатима са свих 129 редовних бирачких мјеста, које је данас објавио ЦИК БиХ, Уједињена Српска добила је четири мандата, што је дупло више него прије четири године.

Политички субјекти који су први пут учествовали на локалним изборима Поткозарски народни покрет и Народна партија Српске /НПС/ имаће по три мандата.

Поткозарски народни покрет основали су бивши чланови ПДП-а, а НПС бивши чланови ДНС-а. Ни ПДП ни ДНС ове године нису прешли цензус.

Изборни резултат из 2020. поновили су СДС са три, те Социјалистичка партија Српске и Социјалистичка партија са по два мандата, колико ће имати и СДП који 2020. године није прешао цензус.

Независни кандидат Андрија Вукотић, дугогодишњи члан СНСД-а, побиједио је другог кандидата за једино загарантовано мјесто за националне мањине, Илинку Мацуру, која је, такође, учествовала на изборима као независна.

Вукотић је и у одлазећем сазиву представљао националне мањине.

Испод изборног прага у Приједору остали су Републичка странка Српске, Народни фронт, ДЕМОС, Независни покрет "Својим путем" Игор Радојичић и Прва СДС.

СДА, Покрет демократске акције и двије коалиционе листе које су окупиле политичке представнике бошњачког народа у одлазећем сазиву имале су представнике у Скупштини града, а на овим изборима нису досегле цензус.

За гласање путем поште била су регистрована 854 грађанина, а резултати тог гласања се очекују и могли би да утичу на коначан распоред мандата.

Од 31 одборника који су освојили мандате на локалним изборима 2020. године, 13 је у току протекле четири године мијењало странке, а неки од њих и више странака, те су у Градској скупштини дјеловали као самостални одборници.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Бизнис клуб

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.