Локални избори

Коалиција ''Под лупом'': Уочене неправилности на бирачким мјестима у Бањалуци, Требињу, Приједору

  • Извор: АТВ
  • 06.10.2024. 12:13

Коалиција за слободне и поштене изборе ''Под лупом'' саопштила је да су уочене одређени пропусти и изборне неправилности.

Навели су да су пропусти уочени у Илиџи, у Олову, Вогошћи, Калесији, Требињу, Приједору и Бањалуци.

„Наиме, из изборног циклуса у изборни циклус се понавља да локалне изборе комисије не достављају спискове посматрача бирачким одборима због чега се посматрачи Коалиције 'Под лупом' сусрећу са изазовима у приступу бирачким мјестима због процедуралних пропуста. То је догодило ове године на Илиџи, у Олову, Вогошћи, Калесији, Требињу, Приједору и Бањалуци“, саопштено је из Коалиција „Под лупом“.

Коалиција је за Локалне изборе 2024. године ангажовала на изборни дан скоро 850 грађанских, нестраначких посматрача изборног дана који ће посматрати цјелокупни изборни процес на бирачким мјестима (отварање бирачких мјеста, процес гласања, затварање бирачких мјеста, бројање гласова и паковање изборног материјала). Податке са терена заприма Позивни центар Коалиције ''Под лупом'', а на отклањању изборних неправилности ради Правни тим Коалиције „Под лупом“, док се извјештавање врши у реалном времену. 

Из Коалиције „Под лупом“ наводе да је добро што је изборни дан почео на начин да је за већину посматрача био омогућен неометан приступ бирачким мјестима. Такође, бирачка мјеста су већински отворена на вријеме без значајних кашњења, уз изузетак Фојнице у којој је одржавање избора јутрос у цијелости одгођено због природне несреће. 

„Када су у питању изборне неправилности, посматрачи су забиљежили укупно 59 критичних ситуација. Извијестили да у Тузли на бирачким мјестима нису окачене листе чланова бирачког одбора са њиховом припадношћу политичкој странци, што представља кршење Изборног закона БиХ. На тај начин грађани-бирачи, као и они који посматрају изборни процес не могу провјерити да ли је долазило до трговине мјестима у бирачким одборима. У то, посматрачи су на мањем броју бирачких мјеста у земљи изразили сумњу у могућу страначку инфилтрацију на позиције предсједника и замјеника предсједника бирачких одбора, као и у трговину бирачким мјестима између политичких субјеката. Такође, тајност гласања је нарушена на по једном бирачком мјесту у Бањалуци и Лопарама, те постоје сумње у злоупотребу помоћи при гласању на једном бирачком мјесту у Живиницама. Забрињава и недостатак изборног материјала на 8.5% бирачких мјеста што је повећање за 6.4% у односу на прошле изборе“, кажу у овој Коалицији.

Додатно, с обзиром на то да Коалиција „Под лупом“ прати и имплементацију нових технологија на бирачким мјестима, прве информације показују да за сада, односно у првим сатима, на скоро свим бирачким мјестима опрема функционише и процес гласања се одвија неометано. Изузеци су једно бирачко мјесто у Добоју гдје не ради електронска идентификација бирача, и два бирачка мјеста у Тузли гдје не раде скенери гласачких листића, на којима је гласање настављено без опреме.

Коалиција „Под лупом“ је позвала политичке субјекте да поштују Изборни закон БиХ, да не прибјегавају изборним неправилностима и да поштују изборну шутњу која је у току. 

„Данас је изразито важно да изађемо на изборе и искористимо наше право гласа, те да дамо наш глас онима за које сматрамо да ће заступати наше интересе на најбољи могући начин у наредне 4 године. Данас се тестирају и нове технологије на изборима, сада је право вријеме и да грађани дају своје мишљење, да учествују у тестирању нових технологија и да се наставимо кретати путем да оне заживе за наредне изборе“, поручили су из Коалиције „Под лупом“.

Из Коалиције „Под лупом“ су позвали грађане и грађанке да данас подијеле са њима сва своја позитивна или негативна искуства са избора путем обрасца https://mojeiskustvo.podlupom.org/. Такође, грађани све изборне неправилности и даље могу пријавити путем бесплатног телефона 080 05 05 05.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Филм (Р)

    '' Филм (Р)

  • 16:00 Наша Српска (Р)

    Наша Српска (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Бизнис Клуб (Р)

    Бизнис Клуб (Р)

  • 17:00 Одметница (Р) (12+)

    Одметница (Р) (12+)