ATV

Bivši košarkaši

Paspalj i Petrović: Bez ABA lige nema dobre košarke u regionu

  • Izvor: ATV
  • 19.09.2023. 20:46

Superkup u Podgorici okupio je kremu regionalne košarke. Ponovo se povelo pitanje značaja ABA lige i nacionalnih prvenstava.

Neki smatraju da bez regionalnog  takmičenja nema dobre košarke na prostoru bivše Jugoslavije, dok su drugi mišljenja da je ABA liga obezvrijedila domaće lige. 

Kakva god da je ABA jedina ima prohodnost ka Еvroligi, najboljem takmičenju na starom kontinentu. Žarko Paspalj i Aco Petrović jasno poručuju koliki je njen značaj.

„Mislim da je to spas za sve klubove u regionu i nadam se da će tako da ostane. Mislim da se to dobro radi, da je liga dobro organizovana, koliko sam shvatio i finansije su u dobrom stanju i to je osnovni korak da bi jedno takmičenje moglo da funkcioniše“, poručio je Žarko Paspalj, bivši košarkaš.

„Netom završeno Svjetsko prvenstvo pokazalo je koliko se dobra i kvalitetna košarka igra u regiji. Srbija druga, Slovenija sedma, Crna Gora 11. na svijetu, to su uspjesi koji su fantastični. Ako promatarmo koliko je igrača igralo u ABA ligi posljednjih godina onda dolazimo do spoznaje da je to nešto što je pomoglo svim reprezentacijama da ostavre tako dobre i kvalitetne  rezultate“, smatra Aleksandar Petrović, košarkaški trener.

ABA liga je u vlasništvu klubova koji posljednjih godina nikako ne mogu da se dogovore oko krucijalnih pitanja. Tako Crvena zvezda nije ni došla u Podgoricu pa je umjesto Superkupa izabrala da igra pripremni turnir u Minhenu. Drvlje i kamenje klubovi su osuli na menadžment, a odgovornost je u njihovim rukama.

Superkup je najbolji uvod za ono što nas očekuje u novoj sezoni ABA lige. Partizan brani titulu, a opet će se o svemu pitati vječiti rivali koji drugu godinu zaredom učestvuju u Еvroligi.

Pratite nas i putem Vibera