Тема дана

Милија Војиновић за АТВ: АБА лига препознатљива у Европи

  • Извор: АТВ
  • 23.10.2023. 20:07

Нова сезона АБА лиге је у току, екипе се боре за што боље позиције, а о актуелним дешавањима у регионалном такмичењу за АТВ је говорио спортски директор Милија Војиновић.

Гостујући у Теми дана АТВ-а поручио је да клубови који играју АБА лигу, играју важну улогу и у европским такмичењима. 

"Имамо уговор са Евролигом да наш шампион игра у елитном такмичењу све до 2025. године, самим тим то нам преставља задовољство, али и обавезује клубове да остварују добре резултате. Осим тога, имамо и представнике у Еврокупу, а имамо и добру комуникацију са ФИБА Лигом шампиона коју нам је у великој мјери обезбиједила Игокеа. Скоро пола тимова нам игра европска такмичења и то даје на квалитету и значају АБА лиге", поручио је Војиновић. 

Сезона је увелико у току, а као главни фаворити издвајају се Црвена звезда и Партизан.

Војиновић поручује да сви тимови морају да оправдају улогу фаворита и на терену. 

"АБА лигу смо почели Суперкупом у Подгорици. Имајући у виду и турнир поводом 50. рођендана КК Игокеа, рекло би се да је сезона више одмакла него што изгледа. Не бих се бавио прогнозама који су клубови фаворити, али сигуран сам да ће сви имати напорну сезону и тежак задатак да забиљеже све побједе које су планирали да остваре", рекао је Војиновић. 

Прошле сезоне је доста буре у регионалном такмичењу привукао календар одигравања утакмица у плеј-офу. 

"Ми смо и прошле сезоне, као и ове, у јулу или августу усвојили календар такмичења. Прошле сезоне смо имали околност која нас радује, а то је пласман Партизана у плеј-оф Евролиге. Изашли смо им у сусрет, одлижили смо им утакмице плеј-офа АБА лиге. Прошле сезоне смо по први пут имали осам представника у плеј-офу и нисмо једина лига која је изашла у сусрет свом клубу. То су урадили и представници израелске, грчке и француске лиге. Једина лига која је синхронизовано играла европу и домаће такмичење је шпанска. Што се тиче ове сезоне на Скупштини смо донијели одлуку да ће наши клубови који, и ако буду играли плеј-оф, играти паралелно и домаће такмичење. Надамо се да ћемо доћи у ту ситуацију, можда ће то да буде оптерећење за клубове, али имајући у виду да су добро организаовани, да имају широке ростере, они ће то сигурно моћи да изнесу", изјавио је Војиновић. 

Пред почетак сезоне у календар је враћен и АБА Суперкуп. Војиновић каже да је и ово такмичење од великог значаја за екипе. 

"Суперкуп три године није био одржаван због пандемије која је иза нас и због проблема са календаром јер су одржавана свјетска и европска првенства. Ове године Мундобаскет је завршен нешто раније, тако да нам се отворио простор да можемо да организујемо Суперкуп. Било је то снажно такмичење, екипе су се максимално бориле за трофеј. Овогодишњи Суперкуп биће модел и за неке наредне, а надам се да ће свака сљедећа сезона почети овим такмичењем", каже Војиновић. 

Почела је и нова сезона АБА 2 лиге. Први турнир одигран је у Суботици, а Војиновић наглашава битну новину. 

"Ове сезоне неће бити игран завршни турнир 'фајнал-ејт' него ће се играти плеј-оф на двије утакмице, на такозвани збирни резултат код куће и у гостима, тако да ће они који изборе пласман у завршницу моћи да играју пред својом публиком. Генерално, с обзиром да екипе које играју АБА 2 играју и национална првенства, систем такмичења који је четврту годину у турнирском систему је најадекватнији и он је олакшавајућа околност за клубове који играју. Одигран је први турнир, испред нас су нова четири и надамо се доброј сезони", закључио је Војиновић. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:45 Филм

    ''''Филм

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм