Андрија Герић

Чувени српски одбојкаш критиковао прославу медаље: ''Некултура и непоштовање''

  • 26.08.2024. 09:38

Чувени бивши српски одбојкаш Андрија Герић говорио је о кошаркашкој репрезентацији Србије и прослави медаље.

Кошаркашка репрезентација Србије освојила је бронзану медаљу на Олимпијским играма у Паризу 2024. године и једина репрезентација од које је изгубила биле су Сједињене Америчке Државе.

Андрија Герић говорио је за Недељник о тек завршеним Олимпијским играма, изазовима професионалног спорта и ономе што дође касније, а посебно се осврнуо на прославу кошаркаша Србије пред додјелу медаља.

"Њихово славље је океј, али није био моменат за тако нешто. Прво је требало да прођу медаље. А то што не могу да их нађу гдје су… у кафани, то мени лично није симпатично, али јесте српском народу. На неки начин је некултура и непоштовање других учесника турнира. И ти други су нешто постигли. И увијек мораш поштовати свог противника, то је вриједност спорта коју прво треба да научиш! И ја сам освајао свашта и славили смо успјехе, али мислим да су преурањено славили на тај начин", рекао је Андрија Герић за Недељник.
Нови снимак веселог Јокића: Игра коло на свадби Дангубића

Нови снимак веселог Јокића: Игра коло на свадби Дангубића

На питање да ли људи у Србији претерано славе успјехе, рекао је:

"Спорт је нешто у чему смо ми јако добри на свијету, а мало је тога, и онда се људи пројектују и успјех је успјех читаве нације. И то тако треба да буде. Један пјесник ми је рекао: ја вама завидим зато што ви можете да одушевите читаву нацију, огроман број људи, у једном тренутку, а ја пишем песме и ко зна ко ће их једном прочитати и осетити све те емоције. А ви те емоције преносите у секунди. И зато је спорт лијеп. И ја сам плакао кад је Новак освојио медаљу, сигуран сам да је пола Србије плакало. Сви смо то некако прижељкивали и то је њему било важно. То је механизам пројекције у спорту".

Андрија Герић са репрезентацијом Србије има три медаље са Олимпијских игара.

Као играч 1996. године је освојио бронзу у Атини, а златну медаљу 2000. године у Сиднеју у дресу одбојкашке репрезентације, а сада са ватерполо репрезентацијом у Паризу у улози спортског психолога има златну медаљу.

Никола Јокић саиграчима са ОИ купио по ''ролекс''

Никола Јокић саиграчима са ОИ купио по ''ролекс''

На питање о Николи Јокићу, рекао је:

"Нисмо сви исти, сви смо различити. Он конкретно је један интровертни тип, који има механизам одбране такав да кад не игра кошарку бави се другим стварима – коњима, породицом, оним што воли. То му је начин да држи "хладну главу". Јер он није у кошарци 24/7. Кад је завршио НБА, рекао је "идем кући", а овде је славио и све другачије доживљава. Сваки спортиста је прво човјек са својим неким страховима и емоцијама, механизмима одбране и начином на који комуницира, и управо је то поента да тренер научи да комуницира и да мотивише различите типове људи".

Тренер не може сам.

"Не може сам тренер. Као што постоји кондициони тренер за физичку припрему, тако и за менталну припрему, сваки озбиљан спортиста и сваки озбиљан клуб и свака озбиљна репрезентација треба да имају неку особу која ради на менталној припреми", прича Герић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:45 Серија: Мућке (12+) (Р)

    ''Серија: Мућке (12+) (Р)

  • 13:15 Серија: Истине и лажи (12+)

    'Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Кето Кухињица

    ''Кето Кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.