Mrkonjić Grad

U julu 60 odsto više saobraćajnih nezgoda nego lani

  • Извор: СРНА
  • 25.08.2022. 10:32

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Mrkonjić Grad u julu su evidentirane 32 saobraćajne nezgode, što je više za 60 odsto nego lani, rekao je zamjenik načelnika ove uprave Branislav Karaulac.

Karaulac je naveo da je evidentirano 11 saobraćajnih nezgoda sa povrijeđenim licima, što je više za 22,2 odsto nego u istom periodu prošle godine.

"U saobraćajnim nezgodama jedno lice je smrtno stradalo, a to je manje za 50 odsto u odnosu na prošlu godinu. Nije bilo teže povrijeđenih lica, dok je lakše povrijeđeno 18 lica, a to je više za 12,5 odsto", naveo je Karaulac na današnjoj konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, u julu je iz saobraćaja isključeno 200 vozača, od kojih najviše zbog vožnje pod uticajem alkohola - 186 vozača, ili 93 odsto.

Karaulac je istakao da je u julu registrovano 14 krivičnih djela, što je manje za jedno krivično djelo ili 6,7 odsto, te da je od ukupnog broja krivičnih djela 13 iz oblasti opšteg kriminaliteta i jedno iz bezbjednosti javnog saobraćaja.

"Koeficijent rasvijetljenosti svih krivičnih djela iznosi 92,9 odsto, a koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu je 66,67 odsto", dodao je on.

Karaulac je naveo da je u prošlom mjesecu evidentirano 17 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, manje za četiri ili 19 odsto u odnosu na uporedni period.

"Prilikom narušavanja javnog reda i mira evidentirana su 22 prekršaja, a to je manje za osam ili 26,7 odsto", naglasio je Karaulac.

On kaže da je u toku preventivna kampanja pod nazivom "101 život" koju sprovodi MUP Republike Srpske s ciljem smanjenja broja poginulih na putevima Republike Srpske u julu i avgustu, mjesecima kada je je bezbjednost svih učesnika u saobraćaju najugroženija.

Policijska Policijska uprava Mrkonjić Grad apeluje da vozači prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju pravila i propise, prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, te da odgovornim ponašanjem zaštite sebe i druge učesnike u saobraćaju.

Тагови: