Западни Балкан највећи извор

Тржиште канабиса обара рекорде: Годишња вриједност достиже 11,4 милијарде евра

Илегално тржиште канабиса (марихуане) највеће је тржиште дроге у Европи и процјењује се да годишње достиже вриједност од чак 11,4 милијарде евра!

То се наводи у најновијој анализи коју су објавили Европол и Европски центар за праћење наркотика и наркоманије (ЕМЦДДА). У анализи се наводи да се канабис углавном узгаја на локалном нивоу.

"Извор је и даље регион Западног Балкана (Албанија, БиХ, Србија, Црна Гора, Хрватска, Македонија), иако мање него у прошлости. Неки производи од канабиса, укључујући биљке, сада се у Европску унију кријумчаре из Сјеверне Америке. Када је у питању смола канабиса (хашиш), Мароко је и даље највећи добављач Европи, али постоје знакови да производња расте унутар ЕУ", наводи се у анализи.

Појашњава се да производи од канабиса постају све снажнији и разноликији, а да јачање сарадње између криминалних група представља нове безбједносне ризике у Европи.

Анализа описује илегално европско тржиште производа канабиса, од производње, трговине, дистрибуције и саме употребе. Детаљно се описују процеси, начини, те улога криминалних организација у свим нивоима тржишта.

"Најновије процјене указују да је око 22,6 милиона одраслих у Европској унији (од 15 до 64 године старости) користило канабис у прошлој години. У 2021. години заплијењене количине осушеног канабиса и хашиша достигле су свој највећи ниво у посљедњој деценији и то 256 тона, односно 816 тона. Пресретнуто је и преко 4,3 милиона биљака", наводи Европол.

Најновији подаци откривају и значајан раст снаге производа од канабиса. Између 2011. и 2021. године снага осушене биљке канабиса порасла је за око 57%, а смоле за готово 200%, повећавајући и додатне здравствене проблеме за кориснике.

Док класична "трава" и смола канабиса и даље доминирају тржиштем, у анализи се наводи да производи од канабиса постају све разноврснији и доступни су у многим облицима. То укључује уља, разне екстракте и концетрате, производе за електронске цигарете и слично. Неки од тих производа представљају високи ризик за здравље корисника због високе концентрације ТХЦ-а.

У анализи се наводи да трговина канабисом у Европи укључује широк спектар мрежа, коју чине криминалци из ЕУ, али и ван ње. Ове мреже су веома кооперативне, посебно на нивоу велепродаје, дијељења ресурса, изградње партнерства и пружања услугуа од производње до дистрибуције.

"Поједине криминалне мреже дјелују као пружаоци услуга трговцима кабанисом. Примјери указују да постоје мреже специјализоване са снабдијевање бродова за трговину канабисом, док други пружају услуге дроновима и хеликоптерима. Методе које се користе за кријумчарење такође су разнолике, указујућу колико су криминалци лако прилагодљиви. Поред традиционалног превоза, за транспорт су користили и полу подводна пловила, која су заплијењена у појединим истрагама", наводи се, између осталог, у анализи.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: