Спречавање доказа

Суд потврдио оптужницу против Васвије Видовић

  • Извор: СРНА
  • 25.04.2024. 10:21

Суд БиХ потврдио је оптужницу против сарајевског адвоката Васвије Видовић за кривично дјело спречавање доказивања, јер је прикрила мобилни телефон оптуженог бившег предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца.

У оптужници се наводи да је Видовићева 18. децембра 2023. године приступила у службене просторије Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ у Источном Сарајеву по позиву ухапшеног Дебевеца да га у својству адвоката заступа у кривичном поступку.

Након што јој је омогућено да комуницира са осумњиченим у посебним просторијама без присуства полицијских службеника, омогућила је осумњиченом да мобилни уређај убаци у њену торбу, те га на тај начин сакрије.

Како се наводи, свјесна својих противправних радњи с циљем да знатно отежа доказивање кривичних дјела у поступку пред Судом БиХ и знајући да мобилни телефони осумњичених привремено треба да буду одузети по наредби Суда БиХ.

Из Тужилаштва БиХ саопштено је да ће наводе оптужнице доказивати позивањем пет свједока и прилагањем 15 материјалних доказа.

Дебевец и бивши директор Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ Осман Мехмедагић Осмица ухапшени су 19. децембра прошле године због сумње да су злоупотријебили положај и фалсификовали службене исправе.

Истрага у односу на Дебевеца касније је проширена на примање дара за трговину утицајем, те лажно представљање и кршење закона о равноправности полова. 

Пратите нас и путем Вибера