Европол

Срби и Хрвати у врху картела од којег је одузето осам тона кокаина

Шпанска Цивилна гарда ухапсила је четири особе осумњичене да су дио велике криминалне групе која је годинама кријумчарила кокаин из Јужне Америке у Европу, а у којој су битне улоге имали држављани Србије и Хрватске, саопштио је Европол.

Ради се о завршној операцији у оквиру трогодишње истраге у којој је извршено 40 хапшења, а ухапшене су и три ”мете високе вриједности”, у Бразилу, Србији, Хрватској, Њемачкој, Шпанији и Турској.

”У овој операцији укупно је заплијењено око осам тона кокаина у Белгији, Холандији и Шпанији. Заплијењена је имовина вриједна око 12,5 милиона евра и три милиона долара у Бразилу, а више од 50 милиона евра је замрзнуто у Србији”, наводи Европол.

Дистрибуисали кокаин широм Европе

Појашњавају да су јучерашња хапшења повезана с низом националних и међународних истрага.

”Међународно координисане акције биле су усмјерене на криминалну мрежу, која је оркестрирала трговину више тона кокаина из Колумбије, Бразила и Еквадора у Европску унију. Осумњичени су организовали кријумчарење у ЕУ преко поморских пошиљки које су ишле преко логистичких чворишта у западној Африци и Канарским острвима. Када је дрога стигла у ЕУ, осумњичени су користили центре за руковање у Белгији, Хрватској, Њемачкој, Италији и Шпанији да би даље дистрибуисали кокаин широм Европе”, саопштио је Еврпол.

Пресретнут брод са 700 килограма кокаина

Истичу да су вође ове организације привремено били смјештени у Турској и Дубаију, одакле су управљали криминалном мрежом.

”У августу 2023. године шпанска Цивилна гарда пресрела је брод са 700 килограма кокаина у близини Канарских острва. Обавјештајна анализа података из шифроване комуникације открила је да је хрватско-италијанска посада претходно увезла најмање 500 килограма кокаина из Бразила у Шпанију преко овог брода”, наводи се у саопштењу. 

Додаје се да је исти модус операнди истражиоцима помогао да идентификују координаторе и брокере који потичу из западног Балакана.

”Они су означени као мете високе вриједности због учешћа у финансирању и координацији обе пошиљке. Они су такође повезани са претходним пресретањем тоне кокаина, заплијењеног у септембру 2020. на Канарским острвима. Поред истрага спроведених у Шпанији, размјена информација између земаља, коју води Европол, показала је да су истраге које воде Белгија, Њемачка и Србија циљале на исте особе и њихове сараднике”, истичу у Европолу.

Европол се огласио о хапшењу хрватског нарко краља

Европол се огласио о хапшењу хрватског нарко краља

Напомињу да су полицијске акције широм свијета нанијеле значајне ударце овој криминалној мрежи. У мају 2023. српска и холандска полиција заједно су задале ударац лидерима и инфраструктури картела.

У Србији ”замрзнута” имовина вриједна 50 милиона евра

”Током операције, власти су ухапсиле 13 осумњичених и заплијењене су велике количине оружја и имовине процијењене на око 50 милиона евра. У октобру 2023. године, хрватски, њемачки, шпански и турски органи реда спровели су заједничку акцију против овог картела. Тада је ухапшена 21 особа и заплијењене су велике количине дроге. Мјесец дана касније у Турској је ухапшен један од главних вођа ове криминалне мреже и његов блиски сарадник, а обојица су држављани Хрватске”, наводи Европол.

Хрватски нарко бос набављао кокаин Бојану Цвијетићу и оптуженима у предмету ”Транспортер”

Хрватски нарко бос набављао кокаин Бојану Цвијетићу и оптуженима у предмету ”Транспортер”



Пратите нас и путем Вибера

  • 22:45 Филм

    ''''Филм

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм