Врховни суд

Сеферовићу смањена казна за куповину дјевојчице!

Врховни суд Републике Српске преиначио је пресуду Јасмину Сеферовићу (24) из Сарајева и осудио га на осам мјесеци затвора због заснивања ванбрачне заједнице са дјететом млађим од 16 година!

Првостепеном пресудом Окружног суда у Бањалуци Јасмин је био осуђен на пет и по година затвора, а тада је оглашен кривим за два кривична дјела и то трговину дјеце и ванбрачну заједницу.

”Судско вијеће је дјелимично уважило жалбу браниоца и пресуда је преиначена у правној оцјени кривичног дјела и одлуци о казни. Радње Сеферовића квалификоване су као кривично дјело ванбрачна заједница са дјететом и осуђен је на осам мјесеци затвора”, рекла је за АТВ секретар Врховног суда Републике Српске Јелена Деспотовић.

Јасминовом оцу Љуби Сеферовићу истовремено је потврђена новчана казна од 5.000 КМ, а мајци жртве Алмаси С. казна од 300 КМ за помагање у заснивању незаконите ванбрачне заједнице. Њој је изречена и условна казна од годину дана затвора, уколико у наредне двије године не почини ново кривично дјело.

”У односу на Љубу Сеферовића и Алмасу С. жалбе браниоца су одбијене као неосноване и првостепена пресуда је потврђена”, рекла је Деспотовићева.

Према оптужници Јасмин је током 2018. године преко Фејсбука контактирао тада 15-годишњу Л.С. и наговорио је да из Мостара дође у Бањлуку како би с њом засновао ванбрачну заједницу. Без знања мајке, Л. С. је отпутовала код њега и испоставило се да јој је то загорчало живот.

”Живјела је с Јасмином у изнајмљеној кући, коју су користили бројни чланови породице Сеферовић. Јасмин је Л.С. убрзо присилио да проси”, наводи се у оптужници.

Дјевојка је просила испред тржних центара у Бањалуци и Сарајеву. Испрошени новац морала је давати Јасмину, а када не успије да прикупи довољно новца он би је тукао.

”Приморавао ју је да проси чак и када је остала трудна, али и након што је у октобру 2019. родила кћерку. То је трајало до 20. фебруара 2020. када је полиција затекла Л.С. како с бебом у наручју проси на једном паркингу у Бањалуци”, пише у оптужници.

Љуби Сеферовићу, који је познат по случају ”Џенан Мемић”, на терет је стављено да је контактирао Алмасу С. и понудио јој новац како би дала пристанак за ванбрачну заједницу његовог сина Јасмина и њене кћерке Л. С.

”Алмаса је то прихватила, иако је била свјесна чињенице да њена ћерка нема навршених 16 година и да је социјално и емотивно незрела. Љубо јој је 3. децембра 2018. преко ”Вестерн јуниона” исплатио 1.900 КМ, чиме је она из користољубља омогућила недозвољену ванбрачну заједницу између Јасмина и њене кћерке”, наводило се у оптужници.

Куриозитет цијелог случаја је да је Љубо Сеферовић као тинејџер постао отац и имао је свега 14 година када му се родио син Јасмин. Слично је и с његовим оцем Бекријом, који је Љубу "добио" у 15. години живота.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм