Суд БиХ

Седморици укупно 30 година затвора за злочине над српским цивилима у Лукавцу

  • Извор: СРНА
  • 10.10.2024. 14:52

Суд БиХ осудио је седморицу некадашњих припадника муслиманских снага, међу којима је и бивши замјеник директора Граничне полиције БиХ Зијад Срабовић, на укупно 30 година затвора за злочине почињене над српским цивилима на подручју Лукавца 1992. године.

Зијад Срабовић и Рефик Моранкић осуђени су на по шест година затвора, Ахмет Бајрић на седам, Абид Арапчић на пет, а Пашага Чајић, Самир Џамбић и Мирсад Жилић на по двије године затвора.

Они су проглашени кривим за нечовјечна поступања, противправна затварања, мучење и убиства цивила затворених у објектима у Лукавцу од јуна до октобра 1992. године, преноси Бирн.

У пресуди се наводи да је Срабовић био помоћник команданта за безбједност Штаба Територијалне одбране у Лукавцу, Моранкић командант "Фикине јединице" и затвора у објекту Клаоница, а остали оптужени су припадници те јединице или војни полицајци.

Судско вијеће сматра Срабовића и Моранкића одговорним због нечињења, односно пропуста да предузму мјере да спријече подређене да почине кривична дјела или их санкционишу након тога.

Бајрић је оглашен кривим за убиство, мучење и нечовјечно поступање.

Он је према пресуди, између осталог, с другим особама тукао Николу Јовића, који је на крају подлегао повредама у Средњошколском центру у Лукавцу.

Осим тога, проглашен кривим да је са још једним војним полицајцем нечовјечно поступао према Бранку Божиновићу.

Моранкић је проглашен кривим за убиство, нечовјечно поступање, мучење и протвправно затварање.

У образложењу пресуде наводи се да је судско вијеће ван разумне сумње утврдило да је Моранкић био у позицији власти и давао упутства војницима да затварају цивиле, што су потврдили и свједоци.

Суд је навео да је Моранкић изложио оштећене особе нечовјечном поступању, као и да из доказа произилази да је био свјестан услова у којима су они били држани.

Према пресуди, Моранкић није ништа учинио да спријечи мучење Бошка Митровића које су извршили Бајрић и Арапчић. Није спријечио Арапчића ни када је са другим особама у објекту Клаоница тукао Ненада Недића, који је након тога подлегао повредама.

Вијеће је закључило да је Моранкић учествовао у прикривању и заташкавању смрти овог цивила.

Суд је ван разумне сумње утврдио да су Чајић, Жилић и Џамбић учествовали у мучењу Азиза Шахата у Основној школи у Лукавцу, а да је Срабовић нечовјечно поступао према његовој супрузи Радинки Шахат.

Сва седморица су ослобођени плаћања трошкова судског поступка, док се оштећени са имовинскоправним захтјевима упућују на парницу.

Моранкић није присуствовао изрицању пресуде због, како је образложио његов бранилац, здравственог стања.

Суђење им је почело у јуну 2019. године, а у овом предмету био је оптужен и Сенаид Ћосић, који је у међувремену преминуо.

На ову пресуду дозвољена је жалба. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Тајне музеја (Р)

    ''Тајне музеја (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.