Тужилаштво БиХ

Сарајлије оптужене за кријумчарење више од 150 миграната

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Наима Џаферовића (48) из Сарајева и још четири особе којом се терете да су као организована криминална група кријумчарили више од 150 илегалних миграната.

Осим Џаферовића оптужени су још и Муамер Велић (51), Кенан Муслић (45), Ахмет Куловић (67) и Адис Шаковић (44) сви из Сарајева.

”Оптужени се терете да су постали припадници организоване криминалне групе за кријумчарење људи, дјелујући у договору и координацији са њима познатим организаторима кријумчарења особа у иностранству, у периоду 2023. године, у више наврата, вршили прихват и омогућавали боравак кријумчарених лица у БиХ”, саопштило је Тужилаштво БиХ.

Појашњава се да су оптужени у граничним појасима Србије и Црне Горе преузимали мигранте који су прокријумчарени у БиХ, након чега су их кријумчарили на подручје Братунца, Горажда и Чајница.

”Преузимали су и мигранте који су чамцима прелазили ријеку Дрину и вршили њихов превоз на подручје Сарајева и Горажда, гдје су их смјештали све до организовања њиховог даљег кријумчарења за Хрватску и даље према земљама Европске уније до крајњих дестинација. Према прикупљеним подацима, оптужени су на овај начин извршили кријумчарење најмање 150 илегалних миграната, те на тај начин за себе и друге особе остварили велику незакониту имовинску корист”, наводи Тужилаштво БиХ.

Додају да су полицијски службеници у више наврата затекли оптужене у извршењу кривичних дјела. Џаферовић је приликом кријумчарење четири држављана Пакистана, Авганистана и Индије на подручју Градишке, откривен и спријечен од стране СИПА-е.

Куловић се, између осталог, терети да је вршио прихват и смјестај четири кријумчарена лица, држављана Пакистана у кући у Горажду, а које су приликом претреса пронасли припадници СИПА-е Шаковића је Гранична полиција БиХ затекла приликом прихвата шест држављана Пакистана на подручју Чајнича у близини државне границе. Велић се терети и да је неовлаштено посједовао марихуану која је код њега пронађена приликом претреса у Сарајеву.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање


Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.