”Трезор”

Са доживотне робије разоткрио саучеснике за вишемилонске пљачке

  • Извор: Глас Српске
  • 28.03.2024. 17:18

Милан Рељић (55) из Приједора, који је признао учешће у милионским пљачкама у предмету "Трезор" и добио имунитет, потврдио је да су у разбојништвима учествовали остали оптужени и описао њихову улогу, а двојицу саучесника је окривио за крађу новца отетог од радника "Алфа Секјурити".

Рељић је саслушан путем видео линка из суда у Њемачкој у којој издржава доживотну робију за убиство старице. Рекао је да се сам јавио тужиоцу да исприча све о пљачкама у замјену за имунитет. Није желио да каже који је био мотив да то уради, само је кратко рекао "да то разоткријем", пише Глас Српске.

Служи доживотну робију, свједочио видео линком

У овом случају тренутно се суди Јовици Караћу, Милошу Мрђану, Аљоши Галићу и Ђорђу Ћулуму из Бањалуке те Жељку Павловићу из Кнежева. Заједно са њима оптужени су и Томислав Кнежевић из Кнежева који је у бјекству, те Синиша Страживук против кога је раздвојен поступак због  болести. 

Рељић је испричао да су у пљачки "Пошта Српске" 2008. године осим њега учествовали, Страживук, Караћ и Галић, а да је то типовао Ћулум. 

- Ђорђе је предложио пљачку, а Аљоша је набавио "ауди" који је кориштен. Опљачкано је нешто око 200.000 од чега сам добио нешто више од 40.000 КМ. Ћулум је добио тал иако није учествовао као и додатних 20.000 КМ за неког човјека - рекао је Рељић.

Он је питање одбране казао да није видио када је Ћулум узео новац. 

Рељић је изјавио да је пљачку "Рајфајзен банке" у Дервишима типовао Страживук који је рекао да има око 600 до 700.000 КМ и да су у томе осим њих двојице учествовали Караћ и његов кум Мрђан који се "наметао да иде с њима и буде дио екипе". Рељић се није могао сјетити какво је оружје ко носио, а на питање тужиоца јесу ли имали оружје, рекао је "Нормално да смо имали, пошли смо у пљачку банке не на пијацу". Казао је да нису успјели узети новац из трезора, већ нешто ситно.

Из медија сазнао да недостаје дио плијена

Према Рељићевим ријечима у пљачки радника "Алфа секјуритија", из јануара 2010. године у бањалучкој хали "Метал" осим њега су учествовали, Ћулум и Страживук те Кајго и Баћони. Казао је да су отели четири кофера с новцем који су однијели до куће Павловића у Трну. 

- Новац је Павловић однио у викендицу у село код Кнежева. По њега смо други дан ишли Ћулум, Страживук и ја у неко село Шолаји. Павловић је дао кесу с новцем који смо бројали у мотелу "Гера" и видио сам да фали око 110.000. Медији су објавили да је украдено 573.000, а било је 460.000. Мислим да је дио украо сам Павловић или заједно са Ћулумом - рекао је Рељић.

Касније је рекао да је у возилу када су ишли по тај новац био и Павловић.

Рељић није могао да објасни како изгледа Павловићева кућа у Трну, на питање одбране рекао је "лијепа". Овај свједок је рекао да су у пљачки Комерцијалне банке у Бањалуци из априла 2011. године учествовали Страживук, Томо Кнежевић, Галић и он те да је однесене нешто више од милион КМ. Казао је да је пљачку типовао Ћулум, али да новац нису подијелили јер га је нашла полиција, већ су само он и Страживук узели по 5.000, а Кнежевић 20.000 КМ.

Рекао је да је Ћулум добио тал од пљачке, што је изазвало смијех оптужених у судници и приговор одбране да је рекао да новац није подијељен.

Вишегодишњи процес

Његовим саслушањем окончано је извођење доказа тужилаштва у овом процесу који траје више година. Рељић који је кључни свједок тужилаштва осуђен је у Минхену на доживотни затвор због убиства пензионерке држављанке Србије Мире Костов (67) коју је убио у децембру 2020. године. 

Бранилац неколико оптужених Саша Лаботић приговорио је Рељићевом свједочењу те истакао да је он незаконито добио имунитет.

- Његов ДНК је нађен на лицу мјеста једне пљачке и он је био осумњичени - рекао је Лаботић.

Остали оптужени су истакли да оно што свједок прича није тачно.

Судски процес у предмету "Трезор" почео је 2018. године, али је обустављен када је првооптужени Синиша Страживук оптужен за пријетње судији Сњежани Кудрић која је била предсједник вијећа у том предмету. Након тога изабрано је ново вијеће па је све морало да крене изнова. Суђење је у овом случају више пута одгађано и траје скоро пет година,  а поново су саслушани сви свједоци. Тужилаштво је до сада извели скоро све планиране доказе, а за многе од њих одбрана је указивала да су незаконити. 

Оптужница

Тужилаштво оптужене из предмета "Трезор" терети да су били чланови злочиначког удружења које је од 2008. до краја 2011. године дјеловало на подручју Бањалуке, Приједора и Кнежева. Оптужени су за организовани криминал и више оружаних разбојништава. Према оптужници из Комерцијалне банке у Бањалуци однијели су 1.035.230 КМ. Терете их за пљачку 572.857 КМ које су отели од радника "Алфа Секјурити" у кругу бањалучке фирме "Метал", када је рањен радник обезбјеђења Јадранко Гранула. Оптужени су и за крађу 229.854 КМ новца "Пошта Српске" када су напали транспортну пошиљку и раднике обезбјеђења агенције "Центурион", а терете их и за пљачку "Рајфајзен банке" у бањалучком насељу Дервиши из које украдено 33.468 марака.


Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!