Uhapšen 2. novembra

Prijeti mu doživotna: Diler Milomir D. uhapšen u Beču, izručen Americi

  • Извор: Агенције
  • 27.06.2023. 07:32

Milomir D. (33), kojeg je austrijska policija uhapsila u novembru prošle godine, izručen je Sjedinjenim Američkim Državama, gdje mu prijeti doživotna robija.

Naime, tog 2. novembra austrijska policija nije imala pravu predstavu koga je zapravo uhapsila. Međutim, nakon što su shvatili da su SAD za njega zainteresovane, bilo je očigledno da nije obični diler. Naime, prema optužnici, državljanin Srbije, koji je navodno iz okoline Beograda, je bio osnivač i operater ozloglašene Darknet tržnice “Monopol”.

Od 2019. na platformi se trguje ilegalnim narkoticima, od opijata do psihodelika, kao i lijekovima na recept. Plaćanje je vršeno uglavnom kriptovalutama, poput bitkoina.

Samo na Balkanu: Doktor dao otkaz zbog komentara na TV prilog

Samo na Balkanu: Doktor dao otkaz zbog komentara na TV prilog

Dvije godine kasnije FBI je u saradnji s evropskim partnerima uspio locirati server “Monopolyja” i isključiti ga, a istražioci su dobili i uvid u online forum koji je bio povezan s trgovinom. Vlasti su ušle u trag narkobosu Darkneta kada je kriminalno generisanu kriptovalutu htio pretvoriti u pravi novac.

Milomir D. je 2. novembra lociran u Beču i konačno uhapšen u Rudolfsheim-Fünfhaus. Istražioci Federalne kriminalističke policije su u njegovom automobilu pronašli uređaje za prenos podataka i gotovinu.

Osumnjičeni je bio u pritvoru u zatvoru Jozefštat do 23. Sada je izručen Vašingtonu, gdje se suočava sa doživotnom robijom zbog trgovine drogom i pranja novca, prenose austrijski mediji.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: