Специјалци малтретирали и укућане

Породице Срба ухапшених на Косову: Ово је најагресивнији притисак до сада

  • Извор: Танјуг
  • 03.08.2024. 15:40

Породице Срба ухапшених јутрос у селу Пасјане у Косовском Поморављу због наводних ратних злочина истичу да су ова хапшења до сада најагресивнији покушај привремених приштинских институција да иселе Србе и наводе да су приликом хапшења припадници специјалних јединица тзв. косовске полиције малтретирали укућане.

Петар Цветковић, син ухапшеног Драгана Цветковића, рекао је за Тањуг да су јутрос око 6 сати припадници специјалних јединица тзв. косовске полиције са маскама и под пуном опремом упали у њихову породичну кућу и лишили слободе његовог оца, а малтретирали остале укућане.

Он је истакао да су све укућане приморали да легну на под и да су претресали цијелу кућу, али да ништа нису пронашли.

"Лишили су слободе мог оца који је потпуни инвалид, доживио је мождани удар, има дијабетес, хендикепирана му је лијева страна у потпуности и не може сам да се стара о себи. У јако је тешком здравственом стању, али се они нису обазирали на то уопште", каже Петар.

Ухапшен и пети Србин на Косову

Ухапшен и пети Србин на Косову

Додаје да је понудио да крене са оцем јер он сам о себи не може да се стара, али да се припадници тзв. косовске полиције нису на то обазирали.

Наводи да породица има сазнања да Драган налази у тужилаштву у Приштини, али да званичну информацију нису добили.

Наглашава да је ово још један вид притиска на преостале Србе из Косовског поморавља да се иселе.

"Како су упали у нашу кућу гдје живи нас једанаесторо, тако ће упасти у било чију кући на основу неких безвезних оптужби", рекао је Цветковић.

Мјештани Пасјана кажу за Тањуг да је у данашњем хапшењу Срба учествовало више десетина наоружаних припадника специјалних јединица тзв. косовске полиције.

Син ухапшеног Драгана Ничића, Срђан наводи да су му припадници тзв. косовске полиције показали налог на ком је писало да је издат од стране тзв. владе Аљбина Куртија и додаје да је на списку било још становника села Пасјане.

Канцеларија за КиМ: Хапшење Срба по Куртијевим списковима под лажним оптужбама

Канцеларија за КиМ: Хапшење Срба по Куртијевим списковима под лажним оптужбама

Према његовим ријечима, припадници тзв. косовске полиције упали су у њихову кући око 6 сати јутрос, са дугим цијевима.

"Нисам очекивао овакав упад у једној породичној кући. Немам никакве везе ни са војском, ни са полицијом, ни са криминалом", каже Срђан Ничић.

Истиче да је ово најагресивнији покушај Куртија да исели преостале Србе са својих имања.

"Видите како Аљбин Курти још једном покушава да исели преостале Србе који су остали на својим имањима. Вршили су и до сада притисак, али је ово најагресивније до сада", рекао је он.

Мјештани Пасјана су поводом данашњих хапшења Срба у овом мјесту за понедјељак најавили миран протест.

Канцеларија за КиМ саопштила је да је тзв. косовска полиција у Косовском Поморављу јутрос провела пет Срба због наводних ратних злочина - четворицу у селу Пасјане и једног у селу Босце код Косовске Каменице.

У селу Пасјане ухапшени су Драган Ничић, Слободан Јевтић, Драган Цветковић и Милош Шошић, док је у селу Босце ухапшен Ненад Стојановић.

Канцеларија је истакла да су они ухапшени по директном налогу Аљбина Куртија под лажним оптужбама за наводне ратне злочине, иако је ријеч о људима који годинама мирно, без икаквих проблема живе на свом кућном прагу.

У саопштењу је наглашено да Курти наставља да спроводи терор над српским народом и да новим хапшењима антисрпски режим из Приштине жели да доведе до ескалације ситуације на терену и да живот Срба на КиМ учини неподношљивим.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:35 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 18:40 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 20:55 Серија: Ко те шиша (12+)

    Серија: Ко те шиша (12+)

  • 21:25 Серија: Преко Атлантика (12+)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+)