Uhapšen u akciji "Kodeks"

Petar Marjanović ispričao kome, kako i za čiji račun je prodavao kokain i marihuanu

  • Извор: Агенције
  • 10.06.2022. 15:16

Svjedočenjem optuženog Petra Marjanovića u Okružnom sudu u Banjaluci počelo je suđenje optuženima u predmetu "Kodeks", koji se terete za trgovinu drogom.

Optuženi su Milorad Vuković Luis, Luka Brković, Filip Bojić, Goran Đurica, Aljoša Marić, Saša Mirković, te Vladimir Zečić i Petar Marjanović. Svi se terete da su od kraja 2019. do decembra 2021. godine nabavljali i prepodavali kokain i marihuanu u Banjaluci.

Sporazum i "izigravanje zakona"

Marjanovićeva odbrana ranije je najavila da s tužilaštvom pregovara o postizanju sporazuma o priznanju krivice. Iz tog razloga Marjanović je, kao optuženi, dao iskaz u sudnici iako su se tome žestoko protivili branioci ostalih optuženih tvrdeći da je to "izigravanje zakona" i ostalih učesnika u postupku. Smatrali su da bi Marjanović prvo trebao sklopiti sporazum s tužilaštvom, pa tek onda svjedočiti. Međutim, sud je te prigovore odbio i optuženi je saslušan.

Marjanović, koji je radio kao konobar, pred sudom je ispričao da je, po nalogu Brkovića, nekolicini osoba prodavao kokain. Nakon dogovora s Brkovićem, preko aplikacija Signal i WhatsApp, išao bi u teretanu "Univerzum" i od Đurice preuzimao drogu, koju je nosio "mušterijama". Obično je prenosio manje paketiće, "smotuljke" u aluminijskoj foliji od po gram kokaina. Gram je naplaćivao 100 KM ili 50 evra. Ispričao je kome je i gdje nosio drogu, a najveća količina koju je prodao bila je 10 grama za 1.000 KM, a radilo se o dva paketa veličine kutije cigareta. Novac je predavao Brkoviću, a nekad i Đurici. Svjedok je rekao i da mu je Brković ispričao kako zajedno s Đuricom "miksa" i prepakuje drogu u teretani "Univerzum".

Riječi hvale i šmrkanje s Luisom

Priznao je i da je u nekoliko navrata samostalno prodao drogu nekolicini osoba. U sudnici je ispričao da Brkovića dugo poznaje, te da mu je on mnogo pomagao u životu i uvijek bio tu za njega...

Riječi hvale imao je i za Vukovića, navodeći da je s njim jednom konzumirao kokain u njegovoj kući. Pojasnio je i da je po instrukcijama Brkovića od njemu nepoznata osobe iz automobila "Golf 7", ljubljanskih tablica, preuzeo kutiju za cipele koju je odnio Vukoviću. Tvrdi da ne zna šta je bilo u kutiji, ali je kada ju je Vuković pred njim otvorio vidio je dva smotuljka veličine teniske loptice.

Zamjena identiteta

Marjanović je u sudnici ispričao da je marihuanu uzimao od Nebojše R. Prvo je negirao da je uzimao i od optuženog Filipa Bojića. Međutim, kada mu je tužilac Dalibor Vrećo pročitao navode iz iskaza, koji je dao tokom istrage, potvrdio je da je i od Bojića marihuanu nosio optuženom Zečiću.

Velika rasprava se vodila oko toga da li je marihuanu uzimao i od optuženog Aljoše Marića. Svjedok je tvrdio da od njega nikada nije uzimao drogu, te da ga jedva poznaje. Međutim, tužilac bi ga uporno vraćao na navode iz iskaza u kojima je pominjao Marića.  Marjanović je pojasnio da je Marića zapravo zamijenio sa Nebojšom R., navodeći da je u istrazi ispitivan sedam sati i da je tada vjerovatno pogriješio. Pojasnio je i da je po odlasku u pritvor bio u lošem zdravstvenom stanju, da mu se vilica ukočila i da je bio pod injekcijama.

Tužilac je ukazao da je tu zamjenu Marjanović napravio više puta, te da je u iskazu opisivao konkretne situacije koji se tiču Marića, ali je Marjanović ostao pri tome da se radilo o Nebojši R., a ne o Mariću.

Tužilac je ukazao i da je tokom istrage Marjanović ispričao da je od Marića čuo da Brković i Bojić nabavljaju veće količine marihuane, koju za njih prodaje Zečić, što je u sudnici demantovao.

Preuzeo novac za Zečićev dug

Prisjetio se i da je, nakon što je Zečića uhapsila policija, Bojić tražio od njega da nabavi izjavu koju je Zečić dao policiji. Tvrdi da ga je Bojić time "izluđivao", a stekao je utisak da se prepao od toga šta je Zečić ispričao. Potvrdio je i da je Zečić dugovao Brkoviću oko 10.000 KM za drogu koju mu je policija oduzela. Brković je tražio da se dug vrati, što je realizovano preko Marjanovića, odnosno njegove djevojke koja je od Zečića preuzela kovertu s novcem i donijela je njemu, da bi je on proslijedio Brkoviću. Pojasnio da je dug plaćen tako što je Zečićeva majka prodala vozilo, dok je ostatak dao njegov otac.

Višesatno svjedočenje i desetine prigovora

Marjanovićevo svjedočenje trajalo je više od tri sata i prvo ga je direktno ispitivao njegov branilac Saša Labotić, a zatim unakrsno tužilac Vrećo i ostali branioci. Tokom svjedočenja u više navrata nije mogao da se sjeti konkretnih situacija, količina i imena, pa mu je tužilac čitao iskaz iz istrage. Marjanović bi skoro svaki put potvrdio da je tačno ono što je rekao u ranijem iskazu, ali da se sada ne može sjetiti pojedinih detalja.

U jednom trenutku Marjanovića je upozorio i predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović, navodeći da mora govoriti istinu. Na to je reagovao Bojićev advokat Nebojša Pantić, navodeći da Marjanović nema obavezu da govori istinu, jer nije svjedok, već optuženi i nije ni polagao zakletvu svjedoka. Tu opasku je sud uvažio.

Odbrana je tokom Marjanovićevog svjedočenja iznosila na desetine prigovora, ali je rijetko koji bio prihvaćen. Najviše prigovora se odnosilo na zakonitost Marjanovićevog ispitivanja, a zatim i na način ispitivanja. Branioci su smatrali da tužilac izlazi iz okvira unakrsnog ispitivanja, plastično ukazujući da je direktno ispitivanje trajalo "7 minuta, a unakrsno više od sat".

Na pitanja svog branioca Saše Labotića, Marjanović rekao da je samovoljno odlučio da "prizna" sve što mu se stavlja na teret. Tvrdi da mu niko nije prijetio, niti ga na bilo šta prisilio.

Advokat Pantić zatim je konstatovao da u sudnici prisustvuju činu priznanja krivnje, a ne saslušanja, pa je i na to prigovorio.

(Izvor/Foto: UNA)

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.