Црна Гора

Петар Лазовић понудио јемство 9,3 милиона евра, суд одбио

  • Извор: Агенције
  • 09.04.2024. 16:30

Петар Лазовић понудио је јемство од 9,3 милиона евра за излазак из притвора што је највеће јемство у историји црногорског правосуђа, које је Суд одбио.

Окривљени Лазовић, бивши службеник Агенције за националну безбједност, ухапшен је у јулу 2022. по налогу Специјалног државног тужилаштва (СДТ), које му на терет ставља стварање криминалне организације, шверц дроге и оружја.

Ово је посљедња у низу милионска понуда за јемство које је Лазовић доставио Вишем суду у Подгорици како би се бранио са слободе. Као и претходне, Суд је и ову од 9,3 милиона евра одбио 27. марта, пише у одговору Суда достављеном Радију Слободна Европа (РСЕ). Адвокат Боривоје Боровић је за РСЕ рекао да се у образложењу одбијања јемства, између осталог, наводи да је окривљени располагао рачуном од преко 40 милиона евра.

Боровић тврди да тај рачун не постоји.

Лазовић је скоро двије године у притвору у Спужу, надомак Подгорице, гдје чека почетак суђења.

Лазовић је ухапшен након што је у списима Европола достављеним СДТ-у означен као припадник кавачжког криминалног клана, који се доводи у везу са међународним шверцом кокаина. Син је Зорана Лазовића, који је до марта 2021. године када је смијењен, био шеф сектора Управе полиције за борбу против организованог криминала. На основу списа Европола у посљедње двије године у Црној Гори је отворено више афера о потенцијалној умијешаности високих полицијских службеника у организовани криминал.

Извјештаји Европола су базирани на пресретнутим шифрованим комуникацијама, које су у априлу довеле до хапшења бивше предсједнице Врховног суда Весне Меденице и њеног сина Милоша. У приједлогу за јемство, у које је РСЕ имао увид, наводи се да је отац Зоран Лазовић понудио земљиште и објекте у Подгорици чији је власник 1/1 а чија је вриједност скоро пола милиона евра. Некретнине у Бијелом Пољу вриједне 470.00 евра понудио је и стриц окривљеног, Дејан Лазовић.

Да би Петар Лазовић изашао из притвора јемство од преко 8,1 милион су понудиле и двије подгоричке компаније, уписом хипотеке над некретнинама у њиховом власништву. У приједлогу за јемство наведено је да су власници компанија пријатељи Петровог оца Зорана Лазовић.

Компанија Разврашје нуди зграде и земљиште на Жабљаку од 672.000 евра, и Подгорици од 1,6 милиона. Компанија Гуфо је као јемство понудила више пословних простора и зграда чија је вриједност 6,1 милион еура. Власник компаније је према Централном привредном регистру Жељко Гарић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: