Мира Вучетић

Осуђени судија из Бањалуке побјегла из БиХ, не жели у затвор

  • Извор: АТВ
  • 18.05.2024. 13:26

Основни суд у Бањалуци расписао је централну потјерницу за бившом судијом Миром Вучетић због избјегавања одласка у затвор, сазнаје Српскаинфо.

Мира Вучетић, бивша судија и предсједник Ванпарничног одјељења бањалучког Основног суда правоснажно је осуђена на 18 мјесеци затвора због злоупотребе службеног положаја у предметима оставинских расправа током којих је од више странака незаконито узела новац и тако присвојила 2.400 КМ.

На годину и по затвора Вучетићеву је у мају 2022. године осудило Посебно одјељење Окружног суда у Бањалуци за сузбијање корупције, организованог криминала и најтежих облика привредног криминала.

Вучетић је осуђена по три тачке оптужнице за злоупотребе службеног положаја, јер је у више наврата током 2014. године у својој канцеларији, у намјери да себи прибави корист, узела укупно 2.400 КМ од више странака на име предујма за вјештачења.

Калабухов: Резолуција о Сребреници провокација која носи дестабилизацију

Калабухов: Резолуција о Сребреници провокација која носи дестабилизацију

Наводи се да је знала да је то супротно Правилнику о унутрашњем судском пословању који забрањује да судије примају готов новац у канцеларији.

Врховни суд Републике Српске потврдио је ову пресуду, а након тога Вучетићевој је требао бити уручен акт о упућивању на издржавање правоснажне затворске казне.

Међутим, правоснажно осуђена у више наврата није пронађена на адреси становања, па је за њом расписана централна потјерница.

Извор Српскаинфо открио је да се према посљедњим информацијама Вучетићева налази у Хрватској. АТВ сазнаје да она у овој држави има чланове породице.

Разбијен прозор на бањалучкој медреси

Разбијен прозор на бањалучкој медреси "Реис Ибрахим-еф. Маглајлић"

Мира Вучетић је током суђења изјавила да је у периоду у којем је радила као судија и предсједник ванпарничног одјељења, у Основном суду у Бањалуци владао хаос, да су судије и предсједници одјељења имали константан притисак да испуњавају норму и завршавају предмете због огромног броја незавршених предмета у Суду. Она је рекла и да су у неким случајевима странке, због различитих разлога, молиле да новац за вјештачења уплате у готовини, а не на рачун.

„Дешавало се да странке не уплате новац на рачун. Тражили су да се плати или на терену или у канцеларији. И то се све уредно евидентирало, да би се изашло странкама у сусрет и да би се предмети завршавали. То је било у ријетким случајевима када странке нису могле уплатити новац у банци, а да се увиђаји не би одгађали“, говорила је Мира Вучетић негирајући да је за себе прибавила имовинску корист.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)

  • 11:30 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

    ''Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.