Суд БиХ

Одређен притвор Рамизу Дураковићу

  • Извор: СРНА
  • 10.06.2024. 11:10

Суд БиХ одредио је притвор Рамизу Дураковићу који је осумњичен за ратни злочин над српским цивилима на подручу Чајнича, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Мјера притвора предложена је због опасности од бјекства, јер су за Дураковићем, који је био настањен у иностранству више година, дуго трагале правосудне и полицијске агенције БиХ.

Осим тога, Дураковић има и држављанство Њемачке и одласком из БиХ постао би недоступан правосудним институцијама БиХ.

Дураковић, који је ухапшен на Граничном прелазу Увац, под истрагом је Тужилаштва БиХ због сумње да је током оружаног сукоба у БиХ, у својству команданта такозване Армије БиХ, поступао противно одредбама међународног хуманитарног права и женевских конвенција о заштити цивилних особа за вријеме рата.

Он је осумњичен да је 14. фебруара 1993. године, као командант 43. Дринске бригаде такозване Армије БиХ, која је преко територије Црне Горе ушла на подручје под контролом Војске Републике Српске, учествовао у нападу на села Шапиће, Трпиње и Тројан у којима је живјело становништво српске националности.

У овим селима су припадници 43. Дринске бригаде убили 11 цивила међу којима су били старији мушкарци и жене, као и једно дијете.

Најстарија жртва имала је 73, а најмлађа 14 година. Такође, током напада су ранили пет цивила српске националности, међу којима двоје малољетника.

Након напада, припадници 43. Дринске бригаде, заједно са осумњиченим Дураковићем, вратили су се на подручје општине Горажде.

Осумњичени је, као надређена особа, пропустио да предузме нужне и разумне мјере да извршиоци злочина буду процесуирани и кажњени.

Осумњичени се терети за кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из Кривичног закона СФРЈ. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.