Основни суд у Брчком

Одређен притвор Брчанки осумњиченој за изборно подмићивање: Глас плаћала 50 евра

  • Извор: АТВ
  • 09.10.2024. 15:11

Основни суд у Брчком одредио је једномјесечни притвор А.Р. (46), осумњиченој да је на локалним изборима подмићивањем утицала на бираче да гласају за одређеног кандидата.

Притвор за А. Р. одређен је по приједлогу Тужилаштва Брчко дистрикта БиХ, а усљед опасности да би утицајем на свједоке и саучеснике могла ометати кривични поступак. 

„Тужилаштво и Полиција Брчко дистрикта БиХ интензивно спроводе истрагу против А. Р. због сумње да је током септембра и октобра 2024. године, у Брчко дистрикту БиХ, подмићивањем утицала на бираче с циљем да једном независном кандидату за Скупштину Брчко дистрикта БиХ осигура одређен број гласова. Сумња се да је А. Р. по претходном договору са С. Т, након што јој је он презентирао спискове 'сигурних' гласача, које је он раније сачинио, предала  новчани износ од 650 евра. Она је то учинила у намјери да С. Т. тим новцем плати раније 'осигуране' гласаче са по 50 евра по гласачу, како би по њеним упутствима гласали за независног заступника националних мањина“, саопштено је из Тужилаштва Брчко дистрикта.

А. Р. и њени саучесници С. Т. (46) и С. Д. (46) ухапшени су на дан избора, 6. октобра, уз претресање станова, просторија и возила које користе. Том приликом одузети су предмети који ће служити као докази у даљњем току кривичног поступка.  

Након задржавања и криминалистичке обраде у Полицији, осумњичени су спроведени у просторије Тужилаштва на даљи поступак. Као што је то Полиција претходно учинила, Тужилаштво их је задржало током 24 сата, испитавши их за то вријеме у својству осумњичених. 

У међувремену, Тужилаштво је поднијело приједлог суду да се према А. Р. одреди притвор, док су њени саучесници пуштени да се бране са слободе. 

Приједлог за одређивање притвора према А. Р. образложен је постојањем опасности да би боравком на слободи могла ометати кривични поступак утицајем на свједоке и саучеснике. 

„Прихвативши тужилачки приједлог, Основни суд одредио је притвор А. Р. у трајању од једног мјесеца, који почиње тећи од момента лишења слободе. Уз притварање осумњичене, Тужилаштво и Полиција против ње и њених саучесника настављају истрагу усмјерену на доказивање кривичног дјела Повреде слободе одлучивања бирача (из члана 192 став 1 Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ) и њихово даљње процесуирање. За ово кривично дјело прописана је новчана казна или казна затвора до три године“, наводе из Тужилаштва Брчко дистрикта.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    ''Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.