Црна Гора

Нова оптужница против Звицера због шверца кокаина и убиства власника дискотеке

  • Извор: Танјуг
  • 07.12.2023. 13:53

Специјално државно тужилаштво (СДТ) Црне Горе подигло је оптужницу против неколико особа због кријумчарења 743 килограма кокаина, убиства Миодрага Крушчића и напада на новинарку Оливеру Лакић, саопштио је данас државни тужилац и портпарол СДТ-а Вукас Радоњић.

"Специјално државно тужилаштво (СДТ) је, 1. децембра ове године, Специјалном одељењу за суђење за кривична дјела организованог криминала, корупције, тероризма и ратних злочина Вишег суда у Подгорици, предало оптужницу против окривљених Р.З., Д.К., М.В. и С.В., за кривична дјела стварање криминалне организације и неовлашћена производња, држање и стављање у промет наркотика, због кријумчарења 743 килограма кокаина, која је откривена и привремено одузета у августу 2020. године, у холандској луци Ротердам", навео је Радоњић у саопштењу објављеном на сајту СДТ-а.

Радоњић је навео и да је СДТ Специјалном одељењу за суђење за кривична дјела организованог криминала, корупције, тероризма и ратних злочина Вишег суда у Подгорици, предало оптужницу против 14 окривљених лица и то: М.В., Г.Р., Ф.Б., Ф.К., С.Б., В.Б., Л.Б., Д.В., Д.Л., Б.К., М.М., М.С., А.Љ. и Г.В., за кривична дјела стварање криминалне организације, тешка тјелесна повреда, тешко убиство, убиство путем подстрекавања, недозвољено држање оружја и експлозивних материја и неовлашћена производња, држање и стављање у промет наркотика.

"Предмет оптужнице је, између осталог, напад на новинарку Вијести, оштећену Оливеру Лакић, од 8. маја 2018. године, тешко убиство оштећеног Миодрага Крушчић, 21. маја 2018. године и кријумчарење  марихуане у количини од 554 килограма, из Албаније у Црну Гору, 26. јануара 2021. године", навео је Радоњић.

Оптужницом је, додао је, предложено да се окривљеном М. М. продужи притвор, због постојања околности које указују на опасност од бјекства и понављања кривичног дјела.

Радоњић је навео и да се окривљенима М.В., А.Љ. и Ф.К. суди у одсуству, јер су у бекству или на други начин нису достижни државним органима, док су остали окривљени на издржавању казне или у притвору у другим кривичним предметима или су пуштени на слободу пошто им је истекло максимално вријеме трајања притвора у истрази по закону и то док је поступак био у току пред Вишим државним тужилаштвом у Подгорици.

Незванично, ријеч је о Радоју Звицеру, познатом вођи "кавачког клана". Оптужница је резултат сарадње СДТ-а са правосудним органима Француске, Краљевине Холадније, као и Европолом и Еуроџастом.

Круцијални докази прикупљани су са "Скај" апликације, а преписке су СДТ-у послате путем међународно-правне помоћи.

Белгијски и холандски детективи су се након "крековања" "Скај" апликације инфилтрирали у комуникацију "Балканског картела", а потом од средине 2021. уживо читали преписке које су се размјењивали чланови криминалне организације на преко 70.000 уређаја.

У овом поступку пресрели су око милијарду порука и открили информације о криминалним организацијама, посебно у области Антверпена.

Крајем новембра ове године и Јавно тужилаштво за борбу против организованог криминала Србије подигло је оптужницу против 20 особа због шверца око седам тона кокаина, а између осталог и због товара од 743 килограма који је заплијењен у Ротердаму.

У Србији је оптужен и Мирослав Старчевић, бивши припадник МУП-а Србије, означен као близак сарадник оптуженог Радоја Звицера и београдске ћелије "кавачког клана".

Власник дискотеке “Бигл” Миодраг Крушчић преминуо је у Клиничком центру Црне Горе у мају 2018. од посљедица рањавања. На Крушчића је нападач испалио девет метака у подгоричком насељу Стари аеродром, поред кафића “Палата”.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: