Потресне ријечи

На суђењу Армину Берберовићу свједочила мајка убијене Алме

  • Извор: Аваз
  • 19.02.2024. 14:34

Присутни у просторији до суднице плакали су заједно с Аделом Суљић, мајком докторице Алме Суљић, у наставку суђења Армину Берберовићу, оптуженом за тешку саобраћајну несрећу у сарајевском насељу Мариндвор, у којој су погинуле докторке Азра Спахић и Алма Суљић.

Несрећа се десила 26. маја 2023. године у 23.30 сати на раскрсници улица Маршала Тита и Долина, којом приликом је Берберовић аутомобилом на лицу мјеста усмртио Азру Спахић, а Алми Суљић нанио повреде од којих је накнадно подлегла.

Едина је све вријеме плакала, била је изгубљена.

У потресном свједочењу, које је на моменте прекидала, Адела Суљић је рекла да је за тешку несрећу сазнала од кћерке Едине која је кобне ноћи била с Алмом и Азром, те и сама била тешко повријеђена.

- У петак навече у пола дванест била сам кући. Зазвонио је телефон назвала ме плачући и рекла да их је ударио ауто. Рекла сам: "Ок добро није ништа страшно“. Она је на то рекла: „Мама, Азра није добро, мислим да није жива. Алма није добро". Едина је цијело вријеме плакала, била је изгубљена - казала је на почетку Адела Суљић.

Позвала је Алминог супруга и одмах су сви отишли у КЦУС, Алма је већ била у коми.

- Кад сам дошла Едина је била сва крвава. Њен образ је био згуљен, текла јој је крв,  сломљен јој је био зуб и расјечена усна. Имала је бијели сако на себи који је био натопљен крвљу. Касније ми је рекла да је то била Алмина крв - навела је мајка Адела.

Породици су предали Алмине ствари, њен накит који је био сав крвав и наруквицу која јој је била на руци, била је сва изломљена. Алма је била интубирана је и пребачена на Клинику за анестезију и реанимацију КЦУС-а. Адела је инсистирала да се прегледа и Едина која је након удара ударила главом.

Након тога љекари су им саопштили ужасне вијести кад је у питању Алмино стање.

- Рекли су нам да јој је сломљена лобања на више мјеста, да има сломљене синусе, кичма јој је била поломљена на више мјеста. Рекли су да одавно нису имали тежег пацијенте. На сва наша питања какве су прогнозе, апсолутно нису имали одговора - казала је Адела Суљић.

Породица је сваки дан била у Клиничком центру, чекајући трунку наде у Алмино оздрављење, али сваки дан добијали су само горе информације.

- У суботу 27. маја Алма је први пут хитно оперисана, дошло је до излијевања крви у мозак, била је на ваги живота и смрти. Операција је прошла добро. Сутрадан је имала још једну хитну операцију, дошло је до отицања мозга. Били смо на разговору речено је да јој је већи дио мозга неповратно оштећен, да су плућа у критичном стању. Питали смо какве су прогнозе, нису одговарали - прича мајка.

Посљедње ријечи упућене кћерки 

У понедјељак ујутро она и супруг кренули су у Бихаћ на сахрану Азри Спахић. Када су већ били на аутопуту позвао их је Алмин супруг да се хитно врате јер се Алмино стање погоршало и да су јој отказала плућа.

Морали су потписати одобрења да се Алма стави на специјални апарат без којег њена плућа не би могла радити и одмах би преминула.

- Морали смо да бирамо између смрти и трункице спаса. Прикључена је на апарат, љекари су покушавали да ураде све што је у њиховој моћи. Да Клинички центар није имао тај апарат Алма би одмах преминула. Све је било јако ризично. Ми смо сваки дан били горе, сваки пут добијали смо исти одговор да тежег пацијента одавно нису имали и да је све у Божјим рукама - казала је Адела Суљић.

Уз тешку паузу и плачући наставила је своје свједочење те казала да је њена кћерка Алма била у коми четири седмице. Од момента удара изгубила је свијест и никада више није дошла себи.

- Била је у коми до 23. јуна, у петак. Три пута сам ушла да је видим, задњи пут кад сама дошла - кренула је да прича мајка, те је тешком муком наставила:

- Било је то у четвтак навече 22. јуна. Отишли смо задњи пут горе, задњи пут када сам је видјела. Прва два пута када сам је видјела била јој је глава обмотана, била је покривена, успјела сам да јој видим ноге, стопала и шаку, откуцаји срца су јој били на 36 - јецајући је наставила мајка Адела:

- Сви смо дошли да се опростимо. Ја сам јој рекла да се не боји, да смо сви ту. Пустили су да се опростимо.

Докторица им је 23. октобра у 00:53 сати, обавијестила да је Алма преминула.

- Алма није била препознатљива, Ја сам њу препознала само по шакама и стопалима, то је остало исто, цијело тијело је било натечено то није била иста особа - објаснила је мајка Адела.

Након што је завршила са свједочењем Адела Суљић се обратила судском вијећу.

- Само бих вас замолила да се узме у обзир све ово што се десило. Замолила бих да часни суд да узме у обзир да је Алма била једна изврсна, натпросјечно интелигентна и фина особа, која је поштовала законе. Замолила бих да се узме у обзир наш губитак, наша бол, изгубили смо једно дијете, друго је тешко повријеђено. Ми уствари више не живимо, ми смо мртви, ми се трудимо да преживљавамо. Замолила бих да узмете све у обзир и да се починиоцу додијели максимална казна и надам се да ће га правда стићи на оном свијету, јер на овом нема казне и нема правде за овакве убице - навела је Адела Суљић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм