Потврђена оптужница

Муфтија и челни људи оштетили бањалучки Меџлис за преко 740.000 КМ!?

Основни суд у Бањалуци потврдио је оптужницу против бившег бањалучког Муфтије Османа Козлића (58), некадашњег предсједника Меџлиса Исламске заједнице у Бањалуци Касима Мујичића (77), бившег предсједника Извршног одбора Меџлиса ИЗ Алмира Хоџића (38) и некада главног имама Мухедина Спахића (38) због сумње да су оштетили Меџлис ИЗ Бањалука за више од 740.000 КМ.

Штета је причињена тако што су оптужени трећим лицима продали земљу у Бањалуци и Трну код Лакташа, власништво Меџлиса ИЗ, за изградњу стамбених или пословних објеката.

Према оптужници, која је подијељења у четири тачке, Мујичићу и Козлићу на терет је стављено кривично дјело несавјестан рад у служби, Хоџић се терети за два кривична дјела злоупотребе службеног положаја или овлашћења, као и Спахић који је осумњичен и за фалсификовање или уништавање службене исправе. 

”Мујичић који је био овлаштен за заступање Меџлиса ИЗ је 21. октобра 2014. године без сагласности Вијећа муфтија код нотара закључио уговор о замјени некретнина са правним субјектом, а који се односи на замјену вакуфскоф земљишта, односно гробља Вакуф Мехдибегове џамије у површини од 3.563 квадрата. Сагласност је касније прибављена од Вијећа муфтија 6. априла 2015. године уз одређене измјене уговора које су се тицале квадратуре стамбеног и пословног објекта. На основу тога Мујичић је, као један од потписника, пропустио дужност надзора и несавјесно поступио неизвршивши своју службену дужност тако што је требао захтјевати сачињавање новог уговора или анекса постојећег што није учинио. То је за посљедицу имало продају некретнина од стране посједника и власника трећој особи Б.Ј. чиме је Меџлис ИЗ оштећен за 453.293 КМ”, наводи се у оптужници.

Козлић је, као Муфтија Мустијства Бањалучког, оптужен да је био супотписник и гарант Уговора о замјени спорних некретнина описаних у 1. тачки оптужнице.

Хоџић је оптужен да је као предсједник Извршног одбора Меџлиса ИЗ Бањалука у намјери да другом прибави противправну имовинску корист 21. априла 2016. код нотара закључио Уговор о бестеретном преносу права својине и посједа на некретнини којим је пренио без накнаде Вакуфско земљиште у Козарској улици (њива у Вакуфу Хаџибабине џамије и гробље) на фирму из Бањалуке. Уговор је закључен без претходно прибављеног одобрења Вијећа Муфтија усљед чега је Меџлис ИЗ оштећен за износ од 200.000 КМ.

Додаје се да је Хоџић, заједно са Козлићем и инвеститором изградње, 13. јула 2016. потписао уговор о заједничком улагању са фирмом из Бањалуке као суинвеститором изградње пословног објекта у улици Меше Селимовића, на вакуфском земљишту Ферхат-пашине џамије (254 квадрата). Тиме је ушао у реализацију уговора и изградњу пословног објекта без прибављене сагласности и одобрења Вијећа муфтија. Тиме је прекорачио границе својих овлашћења.

”Иако је уговором о заједничком улагању утврђена фиксна цијена пружених услуга оптужени је 17. јануара 2017. године закључио још један уговор у име Меџлиса ИЗ Бањалука као наручилац о извођењу друге фазе грађевинских радова за уговорену цијену од 73.000,00 КМ, а која је путем благајне готовински исплаћена извођачу К. А., чиме је причинио штету Меџлису ИЗ”, наводи се у оптужници

Мухедину Спахићу на терет је стављено да је као главни имам и пуномоћник Хоџића 21. априла 2017. године без сагласности Вијећа муфтија закључио уговор о преносу права својине на непокретности у Козарској улици на фирму из Бањалуке, чиме је оштетио Меџлис за 14.600 КМ. Истовремено је сачинио Одлуку о располагању непокретне имовине Меџлиса у којој је унио неистините податке, односно да је исту донио извршни одбор Меџлиса дана 24. марта 2017. године, а коју је потом овјерио печатом Меџлиса и употријебио је у правном промету за закључивање предметног уговора.

Оптужен је и да је 14. јуна 2016. закључио Уговор о преносу права својине на вакуфској земљи у Трну код Лакташа са Меџлиса на фирму из Бањалуке. То је учинио супротно процедури и без одобрења Вијећа муфтија да би 14. марта 2017. године прометовао некретнине закључивши купопродајни уговор по цијени од 30.000,00 КМ, чиме је фирми из Бањалуке прибавио имовинску корист.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)