Правда чекала 10 година

Монструму из Костајнице четири године затвора за језиви случај педофилије!

Врховни суд Републике Српске правоснажно је осудио Д.К. из Костајнице на четири године затвора због силовања 9-годишњег дјечака, док ће му се поново судити за обљубу 15-годишњака!

Mонструозни случајеви педофилије откривени су давне 2014. године. Жртве су били дјечаци, који су тада имали девет и 15 година. Они и њихове породице на правду су чекали више од 10 година, јер је због измјена закона и промјене надлежности због формирања Окружног суда и тужилаштва у Приједору суђење више пута одгађано и почело је тек 2021. године.

Првостепеном пресудом Окружног суда у Приједору педофил из Костајнице је био осуђен на јединствену казну од осам година затвора. Осуђен је на четири године затвора због продуженог кривичног дјела полног насиља над дјететом (9-годишња жртва), те на пет година затвора због обљубе над немоћним лицем (15-годишња жртва) и казне су обједињене у јединствену од осам година. Међутим, након жалбеног поступка Врховни суд Српске потврдио је само дио пресуде који се односио на 9-годишњу жртву и правоснажно га осудио на четири године.

У односу на обљубу немоћног лица, односно 15-годишњњ жртве, уважена је жалба одбране. Пресуда је у том дијелу укинута и предмет је враћен на поново суђење Окружном суду у Приједору.

Гнусни злочини почињени су у периоду од краја јуна до августа 2014. године. У оптужници се наводило да је Д.К. у три наврата силовао 9-годишњака, уз примјену силе. У оптужници се наводило да га је у два наврата издвојио из игре са дјецом, одвео иза школе и силовао, а трећи пут га је одвео у кукурузиште у близини купалишта. Жртви је пријетио да о томе не смије никоме причати, говорећи му да ће му се у супротном осветити, те да ће их ”Бог казнити”. Према оптужници старију жртву је обљубио у својој кући.

Како сазнајемо тужилаштво је у жалбеном поступку тражило већу казну за оптуженог, али је суд ту жалбу одбио као неосновану, сматрајући да је изречена казна у сразмјери са тежином дјела. Будући да је у овом случају примјењиван Закон о кривичном поступку Републике Српске, који је измијењен 2017. године, за полно насиље над дјететом била је предвиђена казна од три до 15 година, док је за обљубу над немоћним лицем предвиђена казна од најмање пет година затвора. То практично значи да су оптуженом изречене минималне казне.

Новим Кривичним закоником казне за овакве сексуалне деликте су пооштрене, те су изузете од ублажавања казне.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: