Кољеншићу 30 година затвора за помагање Бојовићевог убиства

  • Извор: вијести.ме
  • 17.06.2024. 13:52

Ратко Кољеншић осуђен је на 30 година затвора за кривично дјело - криминално удруживање и кривично дјело - тешко убиство путем помагања Николе Бојовића у Београду.

Бојовића је убио Саша Цветановић, пишу подгоричке Вијести.

Првостепену пресуду изрекла је суткиња Вишег суда у Подгорици, Весна Ковачевић.

Пресудом је прихваћен предлог тужиоца који је 13. маја предложио да суд Кољеншићу изрекне казну затвора од 30 година.

Суткиња је у образложењу пресуде рекла да је видео надзор камера потврдио да су се срели Кољеншић и Цветановић и да је Кољеншић покретом руке дао знак куда ће да наиђе Никола Бојовић.

Кољеншић је на изрицање пресуде дошао са слободе.

Ковачевић је донијела рјешење којим се одређује притвор Кољеншићу и њега ће службеници полиције спровести у Управу за извршење кривичних санција (УИКС) у Спужу.

Ковачевић је рекла да одбрана има право жалбе како на рјешење и одређивању притвора, тако и на првостепну пресуду.

Адвокат Борис Мариновић изјавио је новинарима да је изненађен осуђујућом пресудом. Сматра да нема доказа и да је све остало на сумњи и индицијама. Рекао је да ће уложити жалбу на рјешење о притвору и на пресуду.

У оптужници се наводи да је окривљени Ратко Кољеншић у периоду од краја априла 2013., до 16. јула 2013. године, на територији Црне Горе и Републике Србије, са умишљајем, постао припадник организоване криминалне групе која има за циљ вршење кривичних дјела за која се може изрећи казна затвора од 40 година, коју су организовали Милош Делибашић и сада покојни Слободан Шарановић, а чији су припадници поставли Милош Војиновић, Славиша Новаковић и Горан Малетић рођен Бојанић.

У оптужници пише да су Делибашић и Шарановић С., за организовану криминалну групу створили план на скиравњу припадника групе, обезбиједили новац, оружје и муницију, те организовали обуку у пуцању из ватреног оружја Саше Цветановића и Војиновића, на импровизованом стрелишту и метама у облику пластичних лутака у мјесту Лијева Ријека у Црној Гори, ради вршења убиства и других кривичних ђела.

У оптужници се наводи да су обезбиједили 150.000 евра за остварење плана и исплату накнаде припадницима организоване криминалне групе, те пратили кретање и устаљене навике лица која су планирали да убију. Планирали су да убију Владимира Јовановића из Београда, Луку Ђуровића из Бара, и Кораћ Филипа из Београда, за које су сматрали да су припадници супарничке криминалне групе луке Бојовића, коју су сматрали одговорном за убиство сада покојног Бранислава Шарановића, које је извршено 08. октобра 2009. године у Београду.

Окривљени Ратко Кољеншић је у току априла и маја мјесеца 2013. у Београду и Будви, с умишљајем помогао другоме у извршењу убиства, тако што је заједно са Цветановић Сашом, прихватио понуду сада покојног Слободана Шарановића, да за 30.000 евра, убију Николу Бојовића, рођеног брата Луке Бојовића. У оптужници се наводи да је изнајмио стан у Београду, у којем је боравио са Цветановићем, те изнајмио аутомобил од рента кар агенције, а затим заједно пратили кретање и устаљене навике Николе Бојовића. У оптужници се наводи да је Цветановић убио Бојовића 29. априла 2013. Године, након чега су заједно се вратили у Црну Гору.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.