Акција у Сарајеву

Ко је Един Гачанин и какве су његове везе с Управом полиције ФБиХ

  • Извор: АТВ
  • 22.04.2024. 20:47

Високи званичници Управе полиције другог ентитета ухапшени су данас у Сарајеву.

Припадници СИПА и полиција Кантона Сарајево привели су Мустафу Селмановића, шефа специјале Управе полиције другог ентитета.

Такође, приведено је још неколико припадника полиције а сви се доводе у везу са нарко картелом Едина Гачанина Тита.

Такође, због веза са наркокартелом ''Тито и Дино'' ухапшен је и познати сарајевски бизнисмен Гордан Мемија.

Због веза са Гачанином хапсило се и у Мостару а извршени су претреси и у Зеници гдје је ухапшен директор болнице.

До подне је ухапшено више од 20 лица. Међу онима који су саслушани је и Вахидин Муњић, директор Управе полиције другог ентитета. Није познато да ли је он званично приведен у оквиру акције.

За оне који не знају, Един Гачанин Тито, шеф нарко картела ‘’Тито и Дино’’, заједно са италијанском Камором и ирском породицом Кинахан, контролише кокаинско тржиште Европе.

Какве везе са њим имају припадници Управе полиције другог ентитета?

Они се доводе у везу са набавком униформи за специјалне јединице а према писањима медија, специјала је чувала Гачанина када је, прије неколико година, боравио у Сарајеву.

Тада је, у знак захвалности за ту заштиту, донирао скупоцјену опрему Специјалној полицији. Какве везе са Гачанином има ухапшени бизнисмен?

Он га је, тада, дочекао на сарајевском аеродрому а његова фирма је изнајмила аутомобиле у којима се возио Гачанин са пратњом коју су, подсјећамо, чинили припадници специјалне полиције.

И оно што је можда изазвало и највише пажње у посљедње вријеме када је Гачанин у питању су његове везе са Елмедином Конаковиће, министром спољних послова у Савјету министара БиХ и лидером странке ‘’Народ и правда’’.

Медији у другом ентитету су писали да се Конаковић састајао са Гачанином у Дубаију у марту 2021, и да му је, чак, био на свадби.

Такође, писало се о распакованим порукама из Скај апликације у којима се, под шифрама, помиње неколико људи и шаљу се њихови бројеви пасоша, међу тим тајним именима препознат је Конаковић, објављивали су медији.

У порукама је писало да би било добро да у Дубаи дође са супругом која је тада објавила и једну фотографију из тог града а у опису написала: “Ми смо ту, док је тата на састанку”.

То је, касније обрисано, писали су бројни медији.

Такође, пренијели су и да је ухапшени бизнисмен који је Гачанину изнајмљивао аута, Конаковићев кум. Министар спољних послова у Савјету министара је то почетком године све демантовао на конференцији за новинаре у Сарајеву. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:45 Серија: Ред Рок (12+)

    ''''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија у режији Петера МкКена која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Рок у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:15 Ноћни програм

    Ноћни програм