Пијани возачи

Како је могуће? Након незгоде надувао 4,14 алкохола у организму

Полиција је ухапсила М.М. из Шипова који је ”голфом” изазвао саобраћајну незгоду и побјегао с мјеста удеса, а када је пронађен ”надувао” је невјероватних 4,14 g/kg алкохола у организму!

Незгода се догодила синоћ око 21 часова на регионалном путу Шипово - Језеро. У ПУ Мркоњић Град наводе да су у незгоди учествовали ”голф” којим је управљао М.М. и ”бе-ем-ве” за чијим воланом је био В.Р. из Мркоњић Града.

”Возач ”голфа” се удаљио с мјеста незгоде и оперативним радом је пронађен и утврђено је да се ради о М.М. Том приликом је алкотестиран и утврђено му је присуство алкохола у организму у количини од 4,14 g/kg, након чега је ухапшен”, саопштила је ПУ Мркоњић Град.

Vozio sa 5,5 promila alkohola u krvi

Vozio sa 5,5 promila alkohola u krvi

Готово истовремено у Бањалуци је ухапшен С.М. који је око 20.50 часова учествовао у саобраћајној незгоди у Солунској улици. Алкотестом њему је измјерено присуство од 3,57 g/kg алкохола у организму. Нешто раније на магистралном путу у Гламочанима ухапшен је возач који приликом контроле ”надувао” 2,71 g/kg алкохола у организму.

Један у 10.000 случајева

Многи се питају како је уопште могуће да возач из Шипова није запао у стање коме или како је уопште био у стању да дува алкотест. Судски вјештаци, који се баве овом проблематиком, појашњавају да су изузеци могући и да се такви случајеви у пракси дешавају једном у 10.000 случајева.

Doktor objasnio kako je živ: Rekorder naduvao 7,44 promila

Doktor objasnio kako je živ: Rekorder naduvao 7,44 promila

Најчешће се, како кажу, ради о алкохоличарима код којих је увијек присутна одређена концентрација алкохола у организму. Мјерење толике концентрације могуће је и у ситуацијама када испитаник непосредно прије дувања у апарат попије чашу жестоког пића, па му на слузницама остану трагови алкохола. Тада ће анализа крви сигурно дати мањи резултат.

Рекордер из Приједора надувао 5,5 g/kg

Према подацима које су полицијске управе саопштавале у посљедњих неколико година рекордер по измјереној концетрација алкохола у Републици Српској је возач из Приједора коме је у октобру 2022. године измјерено 5,5 g/kg алкохола у организму. Возачу из Бијељине 2017. године је измјерено 5,3 g/kg.

Вјеровали или не: Бањалучанин ”надувао” 4,67 g/kg алохола

Вјеровали или не: Бањалучанин ”надувао” 4,67 g/kg алохола

У октобру 2022. полиција је у Градишци ухапсила жену која је ”закуцала” алкотест на 5,19 g/kg. Сличан резултат од 5,21 g/kg је имао мушкарац из Бањалуке који је 2018. приведен након пријаве за физички напад.

Како алкохол дјелује на појединца

Вјештаци појашњавају и како алкохол најчешће утиче на појединце. Тако се особе са више од два промила већ налазе у стању тешког пијанства и обично им је потребна помоћ да би устали или ходали, а често уколико задобију неку повреду уопште је не осјете.

Poznato koliko morate da sačekate poslije konzumacije pića da ne dovedete sebe i druge u opasnost

Poznato koliko morate da sačekate poslije konzumacije pića da ne dovedete sebe i druge u opasnost

Преко 2,5 промила јављају се озбиљне сметње у свим менталним, физичким и осјетним функцијама, а постоји и ризик од гушења. Преко три промила особе уопште не схватају гдје се налазе и може доћи до нагле несвјестице. Већ преко 3,5 је могућа појава коме и вјештаци наводе да се то стање може упоредити са хируршком анестезијом. Особе са четири и више промила обично западају у кому, а могућа је и смрт.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм