Чека се испитивање

Језива трагедија: Ово би могао да буде узрок смрти дјетета из вртића

  • 20.12.2023. 09:58

Дијете старо годину дана преминуло је јуче у вртићу на Новом Београду, а могући узрок је синдром изненадне смрти који се јавља код дјеце до годину дана.

О случају је обавјештено Више јавно тужилаштво, а према незваничним информацијама, тијело дјетета ће бити послато на обдукцију, како би био утврђен тачан узрок смрти.

Преминуло дијете у вртићу

Преминуло дијете у вртићу

Педијатар др Саша Милићевић говорећи у “Јутро на Блиц” каже да ће се тек испитивањем утврдити шта је узрок смрти дјетета из новобеоградског вртића. Навео је да постоји могућност да је у питању синдром изненадне смрти, што је једна од најтрауматичнијих ситуација у медицини.

– Синдром изненадне смрти јавља се код одојчади, до годину дана и код дјеце од годину до 3 године. То се догађа свуда. Обично се јавља код мушке дјеце, чешће се јавља код дјеце која су раније рођена, код дјеце која су имале малу тежину на рођењу, дакле испод 2,5 кг. Затим догађа се код дјеце која су мајке у трудноћи пушиле 10 цигарета, што за 4 пута повећава шансу за синдром изненадне смрти или како се нешто зове смрт дјетета у колевци, односно смрт дјетета у кревету – каже др Саша Милићевић.

Не постоји ниједан симптом који би могао да укаже на изненадну смрт проблематично је то што не постоји ниједан симптом који би могао да укаже да ће се оваква трагедија догодити.

Драма у Загребу: Лопов украо аутомобил, у њему било дијете!

Драма у Загребу: Лопов украо аутомобил, у њему било дијете!

– Не постоји ниједан знак да ли би неко дијете могло имати изненадну смрт. Чак и обдукција покаже добре анализе. Сматра се да је у највећем броју случајева незрелост тог респираторног, односно дисајног система код детета. Затим да постоје различити метаболички поремећаји, да постоји поремећај ритма рада срца код дјеце која су, нажалост, тако завршена – каже др Милићевић.

Истиче да је највећа трагедија код оваквих случајева и то што се они не могу спречити никако.

– Једна од превентивних мјера је да беба спава на тврдој подлози, да не спава на стомаку, да нема пуно играчака, ни плишаних, да нема пуно јастучића јер то може да омета дисање. Дјеца не треба да спавају са родитељима, поготово ако родитељи користе седативе, ако су алкохолисани или ако су превише уморни. Беба треба да спава поред, у свом кревецу, поред родитеља – истиче др Милићевић.

Гаврић проговорио за

Гаврић проговорио за "Досије": Убио сам своју жену, коју сам волио највише на свијету, са којом имам сина!

Истиче да је веома важно ни да не буде топла просторија, дијете не смије да буде претопљено и веома је важно да му органи за дисање буду потпуно слободни.

Како каже, кроз своје медицинско искуство више пута се сусретао са оваквим ситуацијама.

– Заиста је драматично и за сестре и за љекаре, наравно и за родитеље, јер доведе дијете које је било апсолутно здраво. Ово, рецимо, не обухвата смрт дјетета који је имало срчану ману или имало неко друго обољење, гдје смо знали и родитељи знали. На примјер, кажу да је имало срчану ману и, нажалост, преминуло. Ово су потпуно здрава дјеца који из неког разлога престану да дишу. Тако да су то, заиста драматичне и тешке ситуације – каже др Милићевић.

Дјечак изненада преминуо док је спавао у вртићу

Подсјећамо, дјечак је, док је боравио у вртићу на Новом Београду, спавао, пробудио се и почео да повраћа. Након тога је преминуо. Наложени су обдукција и токсиколошке анализе. О случају је обавјештено Више јавно тужилаштво.

Пратите нас и путем Вибера