Изашао из притвора

Дочекали убицу комшије као хероја: ''Владан нас је спасио терора, нисмо смјели дјецу да пустимо на улицу''

  • Извор: Телеграф
  • 16.09.2024. 17:50

Мјештани Глашинца са добродошлицом су дочекали свог комшију Владана С. (49) који је средином прошле недјеље изашао из притвора у којем је био због убиства Дејана Илића (49), такође мјештанина овог житораћког села.

Глашинчанину су једногласни у тврдњи да их је Владан све спасао јер су годинама трпјели терор психијатријског болесника који није добио адекватну стручну помоћ. Скоро четири стотине људи из овог мјеста потписало је петицију којом тражи да Виши суд у Прокупљу има у виду ове чињенице када буде доносио пресуду с обзиром на то да Владану пријети казна затвора од десет година па до доживотне робије, колико је Кривични законик прописао за тешко убиство за шта га терети тужилаштво.

Заклао комшију испред продавнице

Заклао комшију испред продавнице

Међу бројним свједоцима који су пред Вишим јавним тужилаштвом у Прокупљу говорили о догађајима који су претходили трагедији, био је и Никола Крстић.

-Рекао сам оно што сваки мјештанин овог села мисли, Владан је добар човјек који није заслужио дугогодишњу казну само зато што је бранио себе, своју породицу и цијели Глашинац од Дејана. Познајем га годинама, ради код мене и код мојих другова у пластеницима и о њему могу да кажем све најбоље. Свједочио сам у његову корист као и многе моје комшије, хоћемо да му помогнемо, скупићемо и паре за адвоката јер Владан то не може финансијски да поднесе. Предали смо суду петицију 400 мјештана, тражимо да му се смањи казна колико је то могуће, да му живот не прође на робији. Има болесну мајку коју је Дејан Илић повриједио, она је и даље у лошем стању, Недељко (како Владана зову у Глашинцу) јој је десна рука, купује јој храну, води је до тоалета и за њу ради све што треба. Много је забринут и разочаран због сазнања да ће, након одласка на робију, његова мајка остати без помоћи - објашњава Крстић.

"Дејан је био страх и трепет у селу"

За покојног Дејана Илића овај мјештанин Глашинца нема лијепих ријечи.

- Лично са њим нисам имао проблема али већина мјештана у селу, укључујући и мог оца, јесте. Мог оца је избо ножем кад су били млади и са тим се извукао. Био је страх и трепет у селу а на Недељка се баш окомио, не знам из ког разлога. Неколико пута га је нападао ножем, флашом га је гађао, имао је проблема и са својом породицом. Тај човјек је требао да се лијечи, имао је бројне дијагнозе али је умјесто таблета пио алкохол. Вјероватно и институције нису урадиле шта треба, да ли је тај пропуст посљедица нечијег незнања или неискуства не знам али мислим да је ово могло да се спријечи. Непосредно прије овог догађаја смо разговатрали о петицији којом бисмо тражили да Дејан буде склоњен из Глашинца и затворен у установу. Међутим, људи су се плашили да ће он за то сазнати да да ће нам се осветити. Бојали смо се за своје жене и дјецу, да је напао моју породицу и ја бих морао да урадим исто што је учинио Владан - закључује Крстић.

"Он је једна мучена душа"

Његов комшија Предраг С. каже да је и он предводио мјештане у борби за правду за Владана.

- Било ми је драго када сам Владана поново видио у селу јер не заслужује то што му се десило. Он је једна мучена душа, поштен човјек, није силеџија, лопов нити преварант, са њим нико никад у селу није имао проблема. То не могу да кажем за Дејана који је злостављао и своју породицу и читав Глашинац. И моју породицу је уништио, напао је мога брата а мој отац је онда урадио исто што и Владан. Избушио га је ножем, добио је двије године затвора али га је то коштало посла на Железници. Петнаест година смо кубурили након што смо остали без прихода а све то због Дејана. Сексуално је нападао и чланове своје фамилије укључујући и дјецу. Баш прије убиства у своје двориште је увукао једну дјевојчицу, само вриска једне комшинице га је спречила да напаствује дијете. Умио је да стави шајкачу и да узме бајонет па да дође у кафић да препада људе. Недавно је заклао кера пред дјецом на игралишту, истраумирао их је, од тада нигдје дјетета није било на игралиштима. Могу да кажем да је Владан скинуо велики терет цијелом Глашинцу. Вјерујем и да Владан није убио Дејана, Дејан би убио њега. Жалосно је то што ће Владан испаштати, једина правда би била да буде ослобођен - казао је овај Глашинчанин.

Држао жену ''заробљену'' у стану због једне сумње

Држао жену ''заробљену'' у стану због једне сумње

Владан се сумњичи да је 31. јула ове године испред продавнице у Глашинцу ножем избо Дејана Илића, а Више јавно тужилаштво сматра да је то учинио из освете због чега га терети за најтеже кривично дјело прописано Кривичним закоником. Његов бранилац адвокат Предраг Томовић сматра да се Владан само бранио, те да у овом случају нема тешког већ да се ради о обичном убиству за које је прописана максимална казна затвора од 15 година.

(Телеграф)

Пратите нас и путем Вибера