Суђење за стравичну несрећу код Прњавора

Дјевојчица наглавачке затечена у смрксаном аутомобилу

На суђењу Бобану Ђекићу (27) из Прњавора, оптуженом за изазивање саобраћајне несреће у којој је погинуло четворо држављана Србије, приказан је видео снимак на којем се види да је њихов аутомобил неколико минута прије трагедије стајао уз магистрални пут Дервента - Прњавор.

Према оптужници Ђекић је 27. августа прошле године у Доњим Штрпцима ”пасатом” од позади ударио у необиљежени ”пежо 206” који је, као пјешак, гурао страдали Александар Јовановић (19). Осим Јовановића од силине удара у несрећи је погинуо његов брат Дејан Јовановић (23), њихова мајка Видосава Јовановић (49), те њена унука седмогодишња унука С.Ј. У оптужници се наводи да је Ђекић возио пијан са 1,73 g/kg у организму, недозвољеном брзином од 142 km/h гдје је ограничење 80 km/h.

Пријетећи привођењем полиција и тужилац натјерали уредника портала да открије извор

Снимак који је приказан у судници је два дана након несреће објавио портал ”prnjavorinfo.com”, а пред судом се нашао након што су га полиција и Окружно јавно тужилаштво у Бањалуци изузели од главног и одговорног уредника тог портала Ведрана Лепира пријетећи му хапшењем и кривичним поступком!?

Тужилац и полиција очигледно нису марили за члан 147. став в) Закона о кривичном поступку Републике Српске који наводи да новинари нису дужни да открију извор, уколико би тиме повриједили дужност чувања професионалне тајне, већ су под пријетњом привођења и одузимања телефона и рачунара Лепира натерали да им достави снимак. Симптоматично је да оригинал снимка, сачињеног ауто камером Драгана Поповића, полиција и тужилац нису ни тражили од Поповића, који је попут Лепира данас саслушан као свједок тужилаштва.

Лепир је у судници посвједочио да је извјештавао о стравичној несрећи, наводећи да је и цијели Прњавор причао о погибији четворо људи. Сутрадан је од Драгана Поповића добио снимак са ауто камере који је објавио, да би га убрзо звала полиција и тражила да открије ко је извор снимка.

”У први мах нисам хтио да откријем извор, јер би тако могао да изгубим повјерење људи који ми такве податке достављају. Међутим, тужилац је рекао да ће ме привести и тражити да ми се одузме телефон и рачунар. На крају сам им снимак нарезао на ЦД и доставио полицији. Да то нисам урадио, одузели би ми телефон и рачунар”, рекао је Лепир.

Појаснио је да се на снимку види да ауто стоји уз ивицу, дјелимично на путу, али већином на банкини, да се види да је имао упаљене фарове и четири жмигавца. Појаснио је да је уз помоћ координата са камере и помоћу апликације ”Google earth” измјерио даљину од мјеста трагедије до мјеста гдје је возило снимљено, а која је износила око 300 метара. Сазнао је и да су у несрећи погинуле четири особе, што је заједно са снимком и објавио, наводећи да лично не зна да ли су страдали, у вријеме када је снимак настао, били у аутомобилу.

Десна штопка и жмигавац нису били упаљени

Драган Поповић је у судници испричао да у свом ”мерцедесу” годинама има камеру која снима пут. Кобно вече је пролазио путем Дервента - Прњавор и видио је возило са упаљеним свјетлима и жмигавцима поред пута. Ишао је у сусрет том возилу.

”Након што сам прошао у ретровизору сам видио да му не ради задња десна штопка и жмигавац, док су на лијевој страни радили”, рекао је Поповић.

Он каже да је касније чуо за трагедију, да би сутрадан из разговора с људима схватио да је вјероватно видио и снимио возило које је учествовало у тој несрећи. Снимак возила је, каже, послао Лепиру који га је објавио на порталу ”prnjavorinfo.com”. Поповић је у судници гарантовао за аутентичност снимка, наводећи да је лако доказиво да је у спорно вријеме пролазио тим путем. Напоменуо је и да је приликом ”скидања” снимка схватио да на камери није било добро подешено вријеме и да пише да је снимак настао 3. јануара 2018., што је грешка. На питање судског вијећа појаснио је да снимак није доставио полицији, наводећи да му то нико није ни тражио!?

Нико није видио погибију четворочлане породице код Прњавора

Нико није видио погибију четворочлане породице код Прњавора

Јасминка Јовишевић, бранилац оптуженог Ђекића, приговарала је због емитовања снимка у судници, тврдећи да је доказ прибављен на незаконит начин. Одбрана тврди да снимак није вјештачен, те да се уопште не може тврдити да је возило са снимка оно које је учествовало у стравичној несрећи. Одбрана је приговарала и због тога што је тужилац у судници објашњавао шта се види на снимку, наводећи да он не може тврдити да ли се види да свјетли жмигавац или је у питању одраз другог свјетла.

Дјевојчица затечена наглавачке, ватрогасци сјекли возило да је спасу

Пред судом су свједочили и припадници Ватрогасне јединице из Прњавора који наводе да су по доласку на лице мјеста у смрсканом возилу затекли дјевојчицу и старију жену, који су били заглављени између предњих и задњих сједишта ”пежоа”. Једна особа је затечена у каналу, а друга на путу, али ју је одвезла Хитна помоћ прије њиховог доласка.

”Возило је било попријечено на путу Дервента - Прњавор и ударено од позади. Од силине удара предња сједишта су била нагурана на инструмент таблу. У ауту су били жена и дијете, које је било окренуто наглавачке и заглављено између сједишта код мјењача. Дјевојчици су ноге биле у ваздуху и давала је знаке живота. Жена је била код сувозачевих врата”, рекао је Драган Алексић.

Он каже да су сјекли врата и прво извукли жену, да би потом хидрауличним алатом развлачили сједишта и извукли и дијете. Алексић каже да је у каналу видио мушкарца којег је један полицајац покушавао реанимирати заједно са женом, највјероватније медицинском сестром, која је наишла путем.

”Заклећу се само Богу”

Сличне исказе дале су и његове колеге Владимир Радановић и Горан Суботић, који је у судници одбијао да прочита заклетву свједока, наводећи да се он као православни хришћанин може заклињати само Богу. Након што је више пута упозорен да мора прочитати заклетву, те да би могао бити новчано кажњен уколико то не учини Суботић је изгворио заклетву свједока, понављајући је за предсједником вијећа Зорицом Барош. Суботић се потом прекрстио, да би га предсједница суда поново упозорила наводећи да то не може радити у судници, већ само изван ње.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    ''Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.