Кантонални суд Сарајево

Детаљи с рочишта Ибри Берилу и осталим: Ухапшени знали да их прати СИПА

  • Извор: Аваз
  • 07.08.2024. 17:41

У Кантоналном суду у Сарајеву данас је одржано рочиште у акцији "Инцитат“ у оквиру које су ухапшени начелник Општине Трново Ибро Берило, његова помоћница Нађа Милишић, те Адис Мулаосмановић и његова сестра Едина Џигал.

Тужилаштво је за њих предложило једномјесечни притвор.

Они се сумњиче да су оштетили "Сарајево-шуме" за 3,2 милиона КМ. Због Берила су у судници били присутни и припадници Хитне помоћи, јер је он прије неколико дана хоспитализован на КЦУС. С ове установе и доведен је у судници.

Поступајући тужилац Дарко Солдат рекао је да Тужилаштво КС има материјалне доказе, да су прикупили  и одузели сву документацију од "Сарајево-шума", Министарстава,  али и Општине Трново. 

Ибро Берило испитан у КЦУС-у

Ибро Берило испитан у КЦУС-у

Како је рекао, изјаве свједока су показале да су се од 2013. континуирано кршили прописи.

У вези са спорним апартманима на Бјелашници тужилац је рекао да је Џигал користила апартман број 32 у хотелу "Арома", а Берило апартман број 25. 

Касније су, тврди тужилац, Мулаосмановић и Џигал покушавали искористити власништво над апартманом 25, пише Дневни аваз.

Тужилац тврди да су људи блиску Берилу нашли су купца за апартман број 25, а све с циљем да не буде у његовом власништву. Берило је на тај начин желио све прикрити, да ја наведену некретнину добио на поклон.

Берило и екипа направили штету од 3,2 милиона, снаха издавала апартман на Букингу

Берило и екипа направили штету од 3,2 милиона, снаха издавала апартман на Букингу

Тужилац наводи да им Милишић, када су почеле истражне радње и када су испитивани људи у СИПА-и, свједоцима раније говорила шта требају рећи и да их је послије звала да провјери је ли све било према договору.

Урбицид и екоцид 

Такође, тужилац је навео да су се Берило и Милишић ријешили својих телефона јер су знали да су под истражним радњама. А када су полицајци одузимали документацију у "Ароми“ у комуникацијама за полицију су говорили "дошли рођаци“.

Тужилац је навео како је Џигал, што је откривено у пресретнутој комуникацији, рекла да ће "сви из општине бити ухапшени".

Солдат је нагласио да се јасно види да се радило незаконито крчење шума, незаконито издавање дозвола и урбанистичких сагласности на Бјелашници, што има за посљедицу урбицид и екоцид.

Милан Новитовић нападнут на аутопуту!

Милан Новитовић нападнут на аутопуту!

Каже да се током овог праћења видјело да су они имали састанке с појединим политичарима у просторијама политичких странака и с директорима јавних предузећа. Није речено о коме се ради.

Мулаосмановић и Џигал, показали су пресретнути разговори, када су већ схватили да су откривени писали, "не зови, не пиши, видиш да смо  откривени".

Тужилац је рекао да је хиљаде људи који су купили апартмане по закону, а због овог случаја, могли би остати без њих. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)