Hrvatska

Detalji nesreće na autoputu: Kamion vozio državljanin BiH, jedna žrtva imala 31 godinu

  • Извор: Индекс
  • 09.08.2023. 21:45

Dvojica radnika Hrvatskih autocesta poginula su jutros u saobraćajnoj nesreći na autoputu Rijeka-Zagreb u smjeru glavnoga grada između Ravne Gore i Vrbovskog. Kamion je naletio na njih i na njihovo službeno vozilo koje je bilo na zaustavnoj traci i propisno obilježeno.

Kako je javio HRT, kamionom koji je naletio na radnike HAC-a upravljao je državljanin Bosne i Hercegovine, star 64 godine. On je zadržan u riječkom Kliničkom bolničkom centru na liječenju, no zasad nije poznato o kakvim se povredama radi. Prema nekim informacijama, za koje još nema potvrde, u međuvremenu je otpušten i priveden u policijsku stanicu. 

Praksa je takva da po završetku istražnih radnji osumnjičeni bude priveden u nadležno državno tužialštvo, koje onda odlučuje o istražnom zatvoru. S obzirom na to da je riječ o stranom državljaninu, vjerovatno će mu nakon što bude pušten iz bolnice biti određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog opasnosti od bjekstva.

Užas: Dijete (8) pronađeno mrtvo u kući

Užas: Dijete (8) pronađeno mrtvo u kući

Vozač kamiona nije bio u pijanom stanju, jer je, kako pišu hrtvatski mediji, alkotest navodno pokazao 0.0 promila. 

Index je ranije javio da je kamion kojim je izazvana teška nesreća u vlasništvu firme iz Siska. 

Ranije su objavili saznanja da je radnik pukom srećom izbjegao nalet kamiona i ostao nepovrijeđen u nesreći. Ali kamion je udario dva radnika i na mjestu su poginuli.

Oba radnika bila su, može se reći, u prvoj polovini života. Kako saznaje Index.hr, jedan je rođen 1992., a drugi 1979. godine. Živjeli su u obližnjim mjestima u Gorskom kotaru. U naletu kamiona vozilo je završilo na boku, na travnatoj površini uz autoput.

Pijan ostavio automobil na pruzi, pa pješke otišao kući

Pijan ostavio automobil na pruzi, pa pješke otišao kući

Saobraćaj dionicom između čvora Ravna Gora i Vrbovsko do 12 sati bio je u potpunosti u prekidu. Normalizovan je tek u kasnijim popodnevnim satima.

"Uviđaj je dovršen, slijedi nam kriminalističko istraživanje. Kako su izvidi tajni, ne mogu vam dati druge podatke. Ne mogu vam reći šta je s vozačem, međutim po dovršenom kriminalističkom istraživanju pretpostavljam da će uslijediti krivična prijava policijske uprave prema Državnom tužilaštvu, a zatim i istraga Državnog tužilaštva", rekla je za HRT Sonja Jazbec, zamjenik opštinskog državnog tužioca u Rijeci.

Policija se još nije oglasila s uzrokom i detaljima nesreće. Nakon uviđaja ostaje još analiza tahografa, ali i nadzornih kamera HAC-a. 

Sindikati: Nesreće poput ove nisu rijetkost

Umor, brzina, trenutak nepažnje ili nešto drugo - okolnosti nesreće još se utvrđuju.

Na obali rijeke Drine pronađeno tijelo, naložena obdukcija

Na obali rijeke Drine pronađeno tijelo, naložena obdukcija

"U ovom slučaju teško je komentarisati što se dogodilo, međutim teško je da se jedno takvo vozilo pri punoj brzini zabije u vozilo koje je propisno označeno, koje ima jedan veliki svjetlosni portal, prije toga je i signalizacija u dužini nekih 800 metara koja obavještava da su radovi i da pri punoj brzini bez kočenja neko na njih naleti i da ih ubije, strašno", ističe Anđelko Kasunić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata.

Nažalost, nesreće poput ove nisu rijetkost. Samo u posljednjih šest godina na hrvatskim autoputevima zabilježeno je 30 naleta na vozila i radnike HAC-a, od kojih 4 sa smrtnim ishodom radnika.

Iz Nezavisnog sindikata cestara upozoravaju i na loše navike pojedinih vozača. 

Nesreća se dogodila nakon radnog zadatka 

Saobraćajna nesreća dogodila se nakon završetka radnog zadatka i pripreme HAC-ovoh vozila za odlazak s lokacije. Kako navodi HAC u saopštenju, teretno vozilo naletjelo je na radnike i vozilo koje je bilo na zaustavnoj traci i propisno obilježeno. 

Pet osoba optuženo za izbornu prevaru tokom opštih izbora 2018.

Pet osoba optuženo za izbornu prevaru tokom opštih izbora 2018.

"Tačan uzrok nesreće znaćemo po okončanju izvidnih radnji nadležne policijske uprave", naveli su.

Iz HAC-a izražavaju duboko žaljenje zbog ovog tragičnog događaja, a porodicima radnika iskazuju saučešće.

"Ovim putem apelujemo na sve korisnike da se pridržavaju postavljenih ograničenja te da svoju vožnju prilagode uslovima na cesti. Ponavljamo da su brzina, umor i nepažnja najčešći uzroci saobraćajnih nesreća. Mislite na svoje bližnje, ali i bližnje drugih vozača kao i radnika koji rade na održavanju autocesta", saopštio je HAC.


Пратите нас и путем Вибера

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)