Tužilaštvo Tuzlanskog kantona

Bračni par osumnjičen za zelenaštvo, u pretresu pronađeno 200.000 KM

  • Извор: АТВ
  • 30.01.2023. 13:27

Opštinski sud u Gradačcu odredio je jednomjesečni pritvor bračnom paru iz Mionice kod Gradačca, Samiru (48) i Aidi (42) Omić ubog sumnej da su se bavili zelenaštvom, čime su nelegalno zaradili oko 200.000 KM.

Kako se navodi iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona, postoji osnovana sumnja da su Samir i Aida Omić u periodu od aprila  2019. do januara 2023. godine po prethodnom dogovoru i svjesni da se bave davanjem zajmova uz ugovaranje nesrazmjerne imovinske koristi,  pozajmljivali novac za tri žene iz Mionice. Novac su pozajmljivali bez dogovorenog vraćanja glavnice i ugovarajući visoku kamatu od pozajmljenog iznosa od 10 ossto na mjesečnom nivou.

Oni su u tom periodu konstantno ženama posuđivali određene iznose novca uz visoku kamatu, prijeteći im i stvarajući pritisak na njih kada bi kasnile sa otplatom kamata. Nakon određenog vremena su sa ženama kod notara zaključivali  ugovore o zajmovima na velike  novčane iznose,  znajući da to nisu iznosi koje su te žene pozajmile.

Istragu u ovom predmetu Tužilaštvo provodi sa istražiteljima Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

“Po nalogu Tužilaštva i naredbi nadležnog suda  policijski službenici SIPA su obavili pretres porodične kuće, pomoćnih objekata i automobila koje koriste osumnjiečni, te je pronađen i oduzet novac u različitim valutama u iznosu od oko 200.000 KM”, saopšteno je iz Tužilaštva TK.

Takođe, prilikom pretresa je privremeno oduzet i automobil BMW 520D, te poslovna dokumentacija i notarski ugovori, kao i druga tehnološka oprema koja će biti dokazni materijal i predmet vještačenja.

Nakon kriminalističke obrade pripadnici SIPA su osumnjičene predali u nadležnost Tužilaštva. Osumnjičeni su ispitani i donesena je naredba o provođenju istrage.

Istraga u ovom predmetu  će se nastaviti u narednom periodu.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм